Când va veni riposta Mossad

După ce a compromis comunismul şi apoi capitalismul, România încearcă să mai dea o lovitură unui mit mondial: încearcă să compromită Mossad-ul.

De aproape două săptămâni, istoria cu firma Black Cube face furori la Bucureşti şi în ţară. Doi tineri, abia ieşiţi din adolescenţă, Ron şi David, au făcut cunoştinţă cu iadul închisorilor româneşti. Şocantă este precaritatea informaţiilor care au ajuns nu doar în presă, ci şi în spatele uşilor închise: e-mail-uri sparte, telefoane de ameninţare şi cam atât.

Ambasada Israelului la Bucureşti a dat un comunicat prin care a spus că n-are nicio treabă cu povestea. Ambasada Americană la Bucureşti nu a dat niciun comunicat. Black Cube, firma israeliană cu legături directe la Mossad, un fel de entitate privată a celebrului serviciu de informaţii israelian, a anunţat că a acţionat cu voie de la cel mai înalt nivel de la Bucureşti. Adică ceea ce câteva ambasade mari din capitala României ştiau încă din luna ianuarie că se va întâmpla.

Probabil că informaţiile lipsesc în acest caz, fiindcă avem de a face cu o acţiune în desfăşurare.
Ciudată în toată această poveste rămâne reacţia autorităţilor de la Bucureşti. Câteva legi nescrise au fost încălcate grav, astfel: trebuie plecat de la realitatea că relaţiile militare şi de intelligence dintre România şi Israel sunt excelente. Acest lucru se întâmplă de cel puţin 15 ani şi se bazează pe interconexiunile vechi, inclusiv culturale, dintre cele două ţări. Arestarea celor doi tineri, chiar dacă privaţi sau neprivaţi, nu ar fi trebuit să se producă. În astfel de situaţii, între ţări aliate, descoperirea unor cetăţeni care ar aduce prejudicii statului român se soldează cu o întâlnire, o invitaţie la masă după care unul dintre numeroşii ofiţeri de legătură israelieni aflaţi la Bucureşti sau ataşatul militar al ambasadei sunt rugaţi să-i retragă pe indezirabili. Expulzări de cetăţeni n-au mai avut loc din perioada Războiului Rece.

În cazul de faţă, nu doar că Ron şi David au fost arestaţi, dar după trei zile de tăcere informaţia a devenit publică. De ce s-a bătut, oare, toba? Oricum, dacă presa de la Bucureşti a luat foc, presa internaţională a tratat extrem de puţin subiectul. Dacă nu am şti că aşa ceva nu este posibil, nu-i aşa, am crede că autorităţile israeliene au cerut românilor să acţioneze în acest mod.

Până acum, ceea ce a rămas în acest caz cu multe semne de întrebare sunt lacrimile mamelor celor doi copii încarceraţi în România, ţară în care Uniunea Europeană nu mai extrădează condamnaţi din cauza condiţiilor inumane din închisori.

Să rămână Mossad-u, în plin război antiterorist, cu o imagine atât de şifonată la Bucureşti? Raţional vorbind, cred că România a avut parte de mult prea multe experienţe extraordinare în ultimii doi ani. Ar fi de dorit ca lucrurile să revină la normalitate şi să se evite ca, în ciorba de la Bucureşti, să fie amestecate mai mult decât e cazul şi alte puteri străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel