Câciu anunţă "bomba anului": România riscă să nu atragă nici 40% din banii din PNRR. Ghinea este principalul vinovat

Explozie prețuri. Câciu: Va mai veni un val de inflație peste noi, inflația monetaristă / Facebook Adrian Caciu
Explozie prețuri. Câciu: Va mai veni un val de inflație peste noi, inflația monetaristă / Facebook Adrian Caciu

Economistul Adrian Câciu anunţă că România nu va reuşi să absoarbă nici măcar 40% din banii din PNRR şi spune că ministrul Cristian Ghinea este principalul vinovat şi că acesta trebuie demis de Florin Cîţu. 

"Bomba anului.

Miliardele promise de Iohannis sunt în aer! România riscă să nu atragă nici măcar 40% din banii alocati prin PNRR chiar dacă acesta va fi aprobat în octombrie 2021. Maxim 10,8 miliarde euro va putea atrage prin PNRR până la finalul implementării acestuia. Amintesc faptul că România ar trebui sa contracteze 70% din suma alocată până la 31 decembrie 2022.

Asta înseamnă ca România sa facă contracte de 19,74 miliarde euro până la data de 2022. Contractele trebuie făcute în doar 12 luni. (faceți calculul mai ales ținând cont de legislația în materie de achiziții publice). Analiza PNRR depus ne arată că și dacă România ar fi o țară ca Polonia, Germania sau Franța, adică ar avea o absorbție ideala și o capacitate administrativă de invidiat, nu este posibilă contractarea a mai mult de 10,8 miliarde euro în anul 2022, pentru că așa este creat fluxul de proiecte pe componente. Asta înseamnă puțin peste 35% din total PNRR.

Şi aici vine surpriza de coșmar: Dacă nu contractezi 70% din sumă nu primești ceilalți 30%. Cam ăsta este adevărul despre PNRR și despre domnul Ghinea, care este principalul vinovat de întârzierea adoptării PNRR.

Ghinea trebuia demis din primăvară! Mâine vă prezint cum riscăm să pierdem încă 4 miliarde de euro și de ce trebuie Ghinea demis imediat!

Florine, poți să mă suni să îți spun și îl poți demite din seara asta!", a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Marius Tudor, consilier în PE, anunţă dezastrul 

"România oamenilor buni mai primește o palmă de la Comisia Europeană cu privire la PNRR din cauza incompetenţei unui domn ministru mult prea înfumurat. Capitolul digitalizare, asupra căruia trăgeam deja semnale de alarmă încă din luna mai, este aspru criticat, mai ales pentru umflarea și necorelarea dintre costurile din justificare și buget.

În acest context, România riscă să nu aibă planul aprobat în septembrie și din păcate joaca de-a pariul a domnului Ghinea, care a transformat acest PNRR în trofeu personal, se poate întoarce împotriva domniei sale, care va trebui să onoreze pariul și să demisioneze.

Evident nimeni nu va avea de câștigat. Din contră, toți românii vor pierde pentru că această întârziere nu înseamnă altceva decât riscul de a nu duce bun sfârșit investițiile din PNRR. Adică, după aprobarea planului, România trebuie să angajeze toate fondurile până în 2024, iar până în 2026 să le implementeze integral. În caz contrar, dăm toți banii înapoi. Și există acest risc pentru că, de exemplu, lucrările la autostrăzi sunt preconizate să înceapă fie în 2024, fie în 2025. Mi-e teamă că ele nu vor fi finalizate în 2026, și atunci vom da banii înapoi", a transmis Marius Tudor pentru DC NEWS.

VEZI Costuri umflate în PNRR. Consilier în PE, avertisment: Risc să nu fie aprobat nici în septembrie, din înfumurarea lui Ghinea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel