Buruiana din România care ascunde elexirul tinereții în fructul ei. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dar puțini știu asta

Buruiana din România care ascunde elexirul tinereții în fructul ei. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dar puțini știu asta / Foto: Pixabay, de Joe
Buruiana din România care ascunde elexirul tinereții în fructul ei. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dar puțini știu asta / Foto: Pixabay, de Joe

O buruiană din România, de care oamenii încearcă de obicei să scape, ar avea efecte miraculoase asupra pielii.

Când vine vorba de îngrijirea pielii, tot mai mulți oameni caută ingrediente naturale. Sondajele anterioare efectuate pe consumatori au sugerat că multe femei doresc ca produsele lor de îngrijire a pielii să fie considerate complet naturale. Acum, noi cercetări sugerează că fructul unei buruieni nocive numită Xanthium strumarium, cunoscută popular în România și sub denumirea de cornuți sau scaieți, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care nu numai că îl pot face util ca un protector al pielii, dar ajută și la reducerea daunelor UVB și la accelerarea vindecării rănilor.

Descoperirile au fost prezentate la Discover BMB - reuniunea anuală a Societății Americane pentru Biochimie și Biologie Moleculară din Seattle, în perioada 25-28 martie, scrie Medical News Today.

Ce este buruiana Xanthium strumarium


Planta Xanthium strumarium este o buruiană care crește vara, cu frunze late, cu o tulpină erectă, ramificată și frunze triunghiulare late, care se găsește pe toate continentele.

Buruiana creează flori cu freze. Aceste freze conțin „fructul” plantei. Când un animal sau un om lovește planta, frezele se pot prinde de el, ajutând la răspândirea lor în alte zone.

Xanthium strumarium este originară din zonele din sudul Europei, Asia Centrală și China. Cu toate acestea, acum poate fi găsită și în alte zone ale lumii, inclusiv în Statele Unite.

Planta a fost folosită în medicina tradițională chineză de secole, mai ales pentru a trata rinita și durerile de cap. Mai recent, oamenii de știință au analizat utilizarea buruienii pentru a ajuta la tratarea artritei reumatoide, a diabetului și a cancerului.

Efectele asupra pielii


Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit culturi celulare și un model de țesut 3D similar cu pielea umană pentru a evalua modul în care proprietățile moleculare ale extractelor de fructe de Xanthium strumarium ar putea afecta producția de colagen, vindecarea rănilor și daunele cauzate de radiațiile UVB.

În urma analizelor, oamenii de știință au descoperit că extractele din fructele acestor buruieni au crescut atât producția, cât și degradarea colagenului și au accelerat vindecarea rănilor. În doze mai mici, a oferit și un efect protector împotriva radiațiilor UVB, dar la cea mai mare doză testată, a afectat răspunsul celular la UVB.

"Există multe cercetări publicate care identifică compoziția fructelor de Xanthium strumarium", a explicat Eunsu Song, doctorand la Universitatea Myongji din Coreea de Sud și autor principal al acestui studiu, pentru Medical News Today.

"Solvenții joacă un rol important în confirmarea compușilor bioactivi din produsele naturale. Cele mai multe cercetări publicate au folosit metanol (pentru) extragerea solvenților, care este posibil să nu fie utilizabili pentru alimente sau ingrediente cosmetice. Așadar, extracția cu etanol și analiza compoziției bioactive a fructului de Xanthium strumarium a fost primul pas în cercetarea noastră", a spus Song.

"Ca urmare, acidul clorogenic, un antioxidant, a fost principalul compus fenolic din Xanthium strumarium. În plus, ß-sitosterolul a fost principala sursă de fitosterol în Xanthium strumarium. Ambii compuși bioactivi au fost studiați datorită efectelor antioxidant", a mai spus ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel