Cosmin Tudor, director PAID România, spune că România este o țară foarte expusă dezastrelor naturale.
Jurnalistul Mihai Ciobanu a discutat cu cei trei directori PAID România în cadrul emsiunii "Interviurile DC News". Alături de jurnalistul Mihai Ciobanu, în studiourile DC News și DCNews TV, în exclusivitate, cei trei directori PAID România au vorbit despre principalele modificări legislative în domeniul asigurărilor obligatorii și despre asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor (PAD). Una din temele de interes, prezentate în detaliu de Cosmin Tudor, a fost despre riscurile acoperite de companie.
"A fost făcută o analiză la nivel național, în colaborare cu Banca Mondială, cu foarte mulți ani în urmă, chiar înainte de înființarea companiei noastre, care a arătat că România este o țară foarte expusă dezastrelor naturale. Ca o paranteză, Bucureștiul este cea mai expusă capitală din Europa la cutremur. Riscurile acestea au fost alese pentru că ele au impact pe areale mari. Vorbim de inundații ca fenomen meteorologic, când se întâmplă așa ceva vedem peste tot la știri că sunt afectate județe întregi. Deci, nu e vorba de un risc individual, cum e incendiul, care e un risc grav, dar se întâmplă pe un areal foarte restrâns. În schimb, inundațiile ca fenomen meteo afectează suprafețe mari și foarte multe locuințe. Suntem expuși și alunecărilor de teren, nu mai are rost să discutăm cauzele, ele sunt cunoscute de toată lumea, defrișări și altele. Avem de-a face și cu schimbările climatice care duc la deshidratarea terenului, suprahidratarea terenului și atunci apar alunecări de teren. De asemenea, ne confruntăm și cu cutremure. Suntem la intersecția trei plăci tectonice, pot să vă spună fizicienii mult mai multe despre asta, dar avem un risc de cutremur foarte ridicat. Așa au fost alese riscurile", a afirmat Cosmin Tudor, director PAID România.
"În ierarhie, noi în asigurări vorbim de două caracteristici ale unor evenimente. Discutăm despre frecvență, cât de des se poate întâmpla acel eveniment, și severitate, cât de mult poate afecta financiar acel eveniment. Cutremurul de exemplu are o frecvență scăzută, dar o severitate foarte mare. Alunecările de teren, la fel. Inundațiile au o frecvență mai ridicată, iar severitatea este oarecum mai redusă față de celelalte două. Noi, anul acesta, am plătit cele mai multe daune pe cutremur. Ne-am descurcat foarte bine și am demonstrat întregii piețe și a publicului că polița funcționează. Am plătit primele daune în 8 zile de la cutremur. Oamenii care au avut toate documentele, repede le-au pus la dispoziție și-au primit banii imediat", a susținut Cosmin Tudor.
"În primul rând, polița PAD este cumpărată de clienți de la alte societăți de asigurare în momentul de față. Ei acolo trebuie să se adreseze în momentul în care a apărut o daună. Să anunțe dauna. Există o procedură foarte simplă prin care omul este programat la o constatare, fizică, în teren. Asigurătorul trimite pe cineva la fața locului. Se face această constatare, se semnează acte, se ridică un set de copii după niște documente. Dacă nu sunt disponibile, se lasă o listă clientului cu ce trebuie, după care se așteaptă completarea documentației, timp în care asiguratorul face calcule și propune clientului o sumă care reprezintă despăgubirea. Clientul dacă e de acord cu suma respectivă semnează o cerere și primește banii în 5 zile de la momentul respectiv. Dacă nu e de acord cu suma trebuie să ne arate de ce și cum. Trebuie să prezinte un deviz, făcut de o firmă și noi suplimentăm suma respectivă în funcție de ce găsim la fața locului", a concluzionat Cosmin Tudor, director PAID România.
VEZI TOT INTERVIUL AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu