Brânză veche de 340 de ani, descoperită în epava unui vas

O brânză veche de 340 de ani a fost descoperită în epava unui vas de război, scufundat în 1676 de-a lungul coastei suedeze la Marea Baltică.

Pe lângă diamante, ducați și statuete, scafandrii care au explorat epava vasului "Kronan" au adus la suprafață și o brânză cu miros de Roquefort, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Emanând o aromă de drojdie și Roquefort, misterioasa brânză cu aspect păstos și textură de pate de ficat, se afla într-un fel de oală etanșă găsită pe fundul mării. "Credem că este vorba de un produs lactat. Spre deosebire de alții, mirosul mi se pare plăcut, are miros de viață", a declarat Lars Einarsson, responsabil cu explorarea vasului.

Condițiile de conservare a locului în care a fost găsit vasul sunt optime: Marea Baltică este puțin sărată iar oala era acoperită de un strat de sedimente formând un fel de "înveliș ceramic", care a ferit-o de coroziune timp de secole. Brânza de pe "Kronan" va fi trimisă universității agricole din Uppsala, în apropiere de Stockholm, pentru a fi analizată.

Vasul "Kronan" (Coroana) a explodat accidental la 1 iunie 1676 în timpul unei bătăii navale care a opus flota suedeză unei armate olandezo-daneze. Dintre cei 800 de oameni ai echipajului nu au supraviețuit decât 40. Epava a fost descoperită în 1980 de Anders Franzén, cunoscut pentru a fi adus la suprafață, în 1961, celebrul galion "Vasa" scufundat la 10 august 1628 în portul Stockholm.

Peste 30.000 de piese provenite de pe "Kronan" au fost aduse la suprafață: tunuri de bronz, cufere, veselă, instrumente de măsurare și de navigație, o trompetă de proveniență germană, precum și diamante și bijuterii din aur. Scafandrii au adus de asemenea la suprafață saci de făină, oase de animale, băuturi spirtoase și vin. Mai multe fragmente din vasul "Kronan" au fost împrăștiate din cauza exploziei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel