Călin Georgescu și Nicușor Dan, admiși sau respinși pentru alegerile din mai 2025? BEC decide cine rămâne în cursă. Tudorel Toader vine cu precizări.
În contextul alegerilor prezidențiale programate pentru luna mai 2025, scena politică românească se confruntă cu provocări majore legate de validitatea candidaturilor și respectarea criteriilor legale și constituționale.
Pe 7 martie, Călin Georgescu și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central (BEC), fiind susținut de sute de simpatizanți. Cu toate acestea, candidatura sa este marcată de controverse, având în vedere că alegerile anterioare au fost anulate de Curtea Constituțională din cauza suspiniciunilor cu privire la Călin Georgescu.
Mai mult, Călin Georgescu se află sub anchetă pentru acuzații precum promovarea organizațiilor fasciste și declarații false privind finanțarea campaniei electorale din 2024.
Pe de altă parte, și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost acuzat de incompatibilitate și conflict de interese.
În acest context, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a subliniat rolul esențial al BEC în verificarea îndeplinirii condițiilor legale și constituționale pentru fiecare candidatură.
Conform art. 29 din Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României, BEC are competența de a analiza atât condițiile de fond, cât și de formă ale candidaturilor, având la dispoziție 48 de ore pentru a emite o decizie de admitere sau respingere.
"BEC-ul are competența de a verifica îndeplinirea condițiilor de font și de formă pentru candidatură, așa cum spune un articol 29 din Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României.
Așadar, toate condițiile pe care le prevede legea specială, Legea 370, și toate condițiile pe care le prevede Constituția, în principal articolul 37, trebuie îndeplinite cumulativ de către fiecare candidat în parte.
Legea spune că BEC-ul, în 48 de ore, emite o decizie prin care respinge sau validează candidatura.
Suntem în această etapă, a condiţiilor cumulative, BEC verifică și apoi urmează etapa cealaltă, dacă este cazul, a contestațiilor la Curtea Constituțională.
Prin urmare, BEC are cele două variante de admitere a candidaturii sau de respingere", a declarat Tudorel Toader, la România TV.
Mai mult, Tudorel Toader a subliniat că una dintre condițiile pentru a candida la alegerile prezidențiale este ca persoana respectivă să nu fi fost condamnată definitiv pentru o infracțiune cu intenție. Din informațiile sale, nici Călin Georgescu, nici Nicușor Dan nu se află în această situație, deci nu au interdicția de a candida.
El a menționat, de asemenea, că Biroul Electoral Central (BEC) este responsabil pentru verificarea listelor electorale de susținere, recunoscând că în trecut au existat cazuri în care aceste liste au fost copiate sau reutilizate din alte campanii. Tot BEC este cel care trebuie să confirme dacă toate condițiile legale sunt îndeplinite, inclusiv verificarea declarației de avere și validarea candidaturii.
"Printre condițiile de candidatură se spune și să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracțiune cu intenție. Ori, din câte știu, nici Călin Georgescu, nici Nicușor Dan, nu au astfel de condamnări care să le creeze interdicția de a candida.
Chestiunea cu listele electorale, le verifică BEC. Noi știm că de multe ori listele electorale sunt trase la xerox, la indigo. Știm că au fost folosite liste din alte etape și alte susțineri.
Dar asta e responsabilitatea BEC, să vadă dacă toate condițiile sunt îndeplinite. Chiar și acceptarea candidaturii și declarația de avere", a mai spus Tudorel Toader.
Articolul 29 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României reglementează procedura de depunere și validare a candidaturilor pentru funcția de Președinte al României. Conform acestui articol:
Depunerea candidaturilor: Candidaturile trebuie depuse la Biroul Electoral Central (BEC) în termenul stabilit de lege.
Verificarea condițiilor: BEC-ul are obligația de a verifica îndeplinirea condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru fiecare candidatură.
Admiterea sau respingerea candidaturilor: În urma verificărilor, BEC-ul emite, în termen de 48 de ore, o decizie prin care admite sau respinge candidatura.
Contestații: Deciziile BEC-ului pot fi contestate la Curtea Constituțională, care soluționează contestațiile în conformitate cu prevederile legale.
Aceste prevederi asigură un cadru legal clar pentru desfășurarea procesului electoral, garantând respectarea criteriilor necesare pentru validarea candidaturilor la funcția supremă în stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News