Avea probleme cu vorbirea: Medicii i-au găsit o ciupercă crescându-i în gât. Ce este ”boala plumbului”

Sursa Foto YouTube Mushrooms Fungi
Sursa Foto YouTube Mushrooms Fungi

Știrea ar putea aminti de scenariul ”The Last of Us”, filmul post-apocaliptic în care o infecție fungică face un salt brusc de specii, transformând oamenii în zombi însetați de sânge și aducând civilizația la colaps.

Din fericire pentru noi, asemănările se opresc la premise: de fapt, primul salt de specii între plante și oameni a fost înregistrat în India. După cum este descris în jurnalul Medical Mycology Case Reports, o ciupercă a infectat un cercetător specializat în micologie, însă, a provocat simptome respiratorii ușoare care s-au rezolvat ușor în urma administrării de medicamente antifungice. 

Ciuperca în cauză se numește Chondrostereum purpureum și este responsabilă de o infecție cunoscută sub numele de boala plumbului, sau chiar ”boala frunzei de argint”, care afectează mai multe specii de plante fructifere și în țara noastră.

Până acum nu a arătat niciodată capacitatea de a se reproduce cu succes în interiorul organismului uman sau animal și acesta este ceea ce face cazul descris în India unic: având în vedere diferențele care există între organismul uman și cel vegetal, un salt de specii între două organisme atât de îndepărtat în arborele vieții a fost considerat de experți aproape imposibil. 

Primele simptome

Pacientul indian, un micolog în vârstă de 61 de ani, care locuiește în estul țării, s-a prezentat la Spitalele de Multispecialități Apollo din Calcutta plângându-se de tuse, uscarea gurii, oboseală și dificultăți la înghițire. Având în vedere simptomele, medicii de la unitate l-au supus unei tomografii computerizate a zonei gâtului, identificând un abces situat în apropierea traheei sale. 

Următoarele analize nu au identificat prezența unei infecții bacteriene, dar au relevat prezența unor structuri subțiri numite hife, filamente asemănătoare rădăcinilor care reprezintă corpul vegetativ al ciupercilor. 

După surpriza inițială, medicii au încercat să identifice specia căreia îi aparținea microorganismul, fiind nevoiți să recurgă la secvențierea ADN și ajutorul OMS pentru a obține un răspuns, aparent imposibil: Chondrostereum purpureum, o specie de ciupercă care nu a mai fost niciodată considerată periculoasă pentru oameni. 

Fiind o ciupercă parazită a plantelor, hifele lui C. purpureum sunt de fapt adaptate să supraviețuiască într-un mediu – frunze – foarte diferit de cel prezent în gâtul unei ființe umane, unde temperatura ridicată, imunitatea și mulți alți factori ar trebui să o facă aproape imposibilă, potrivit Today.

Pacientul indian era și perfect sănătos, un alt detaliu care face dificilă imaginarea posibilității unei infecții oportuniste de către un agent patogen al unei specii îndepărtate precum cele din lumea vegetală. 

Tratamentul 

În acest caz, însă, Chondrostereum purpureum pare să fi ignorat dificultățile, producând o infecție pe care medicii au reușit să o eradice numai după drenarea abcesului și supunerea pacientului la terapie antifungică timp de două luni. 

Din fericire, doi ani mai târziu, pacientul încă nu prezintă semne de recidivă, iar cazul poate fi considerat închis. Va fi bine să ținem cont de ceea ce s-a întâmplat – avertizează totuși autorii cercetării – pentru că arată că, oricât de rare, infecțiile cu ciuperci care parazitează în mod normal lumea vegetală par încă posibile. 

Iar în medicina cu ciuperci – împotriva căreia este dificil să se dezvolte vaccinuri sau medicamente care să le controleze răspândirea – nu este niciodată cazul să glumești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel