Atacuri cibernetice la Guvern. Hackerii ruşi îşi asumă responsabilitatea

Fotografie creată de Soumil Kumar, de la Pexels
Fotografie creată de Soumil Kumar, de la Pexels

Biroul de Presă al Guvernului anunţă un atac cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale. 

UPDATE: În urma investigațiilor realizate de Centrul Național Cyberint din cadrul SRI s-a stabilit că hackerii care au atacat o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale au utilizat echipamente de rețea din afara României, anunță SRI, conform Mediafax.

Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Vineri, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

Atacul cibernetic, spune SRI, a fost revendicat de gruparea Killnet de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea Killnet a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora.

„Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național Cyberint”, mai arată comunicatul.

UPDATE: Atacul a fost revendicat, conform mai multor relatări media, de grupul de hackeri pro-rus Killnet, într-un mesaj pe Telegram. Grupul a invocat declarațiile președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu privind furnzarea de armament Ucrainei, scrie Mediafax.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune, vineri, că este o greșeală nominalizarea sa în mesajul grupul de hackeri pro-rus Killnet, care a invocat declarațiile sale privind furnizarea de armament: „E o greșeală acolo”.

„E o greșeală acolo. Sunt și eu, dar nu am problemă că sunt nominalizat eu, ca președinte al Senatului (Camerei Deputaților - n.r.). Am spus foarte clar: 'România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal, cât și moral să facă acest pas'. În acest moment, nu există o decizie”, spune Marcel Ciolacu.

- ştirea iniţială - 

"Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a  fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). 

Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor.
Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut", transmite Guvernul.

Telefoanele românilor, luate cu asalt! Atac cibernetic, în plină desfășurare. Expert în securitate: Șterge imediat mesajul

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a vorbit, luni seară, despre un atac cibernetic în desfășurare în România.

Românii au fost asaltați de mesaje în a doua zi de Paști. „Nu dați click sub nicio formă, pentru că este un virus! E un atac cibernetic în desfășurare la scară largă, în sensul în care foarte mulți cetățeni din România au primit acest mesaj (n.r. mesajul în captura foto) cu un link. Ștergeți mesajul, este un virus programat să extragă informații sensibile”, a spus Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, luni seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În cazul în care ați dat deja click pe link, atunci e nevoie de o „resetare, pentru că există posibilitatea ca acest virus să fie persistent”, a spus Mădălin Dumitru.

„Dacă ați dat click, resetați telefonul la setările din fabrică”, a subliniat expertul în securitate cibernetică.

Ai primit și tu astfel de mesaje? Cum funcționează mașinăria dezinformării: Se bagă niște bani și primești SMS

Amintim că Rusia continuă și războiul informațional prin dezinformare, manipulări, fake news și cenzură.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că, în spatele mesajelor cu privire la război primite de oameni pe WhatsApp, se ascund, de fapt, niște roboți.

„Să știți că telefonul meu - sunt ferm convins că și telefonul dumneavoastră și cel al unui primar PSD, PNL, USR din nu știu ce comună - este bombardat de SMS-uri, informații că uite ce face Zelenski, un nenorocit, uite ce face Putin, e bine. Unii oameni cred că acele mesaje vin din popor, alți oameni, printre care mă număr și eu, știu foarte bine că acele mesaje sunt coordonate de niște roboți. Se bagă niște bani și primești SMS sau un mesaj pe WhatsApp. Fantome, acei oameni nu există!”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD, în cadrul interviului acordat DCNews, joi, 14 aprilie. „Unii oameni cred în aceste lucruri, alții, mai instruiți, consideră că este o manipulare rusească”, precizase Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel