Arhitecții dreptei

Proiectul unificarii dreptei este pe cat de indraznet si vizionar, pe atat de dificil.

Este limpede ca, in absenta unui mare partid de dreapta - PNL -, ca sa coaguleze toate tendintele existente, stanga nu va avea o contrapondere politica pe masura. Pe de alta parte, unificarea este relativ precipitata, aparent anevoioasa si depinde, in totalitate, de existenta unei puternice presiuni externe. Miza alegerilor prezidentiale poate fi liant.

Care este punctul de plecare al marelui proiect? Sa privim lucid situatia dreptei, analizand-o asa cum analizam piesele intr-o partida de sah. Cel mai puternic partid de dreapta, asa cum a rezultat el din alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, este PNL. In interiorul PNL, gruparea predominanta am putea-o numi gruparea Iohannis. Dar sa nu ne amagim. Exista si o grupare Crin Antonescu. PNL izbuteste sa ramana unit, in ciuda unor diferente de viziune in ceea ce priveste alianta cu PDL si optiunea pentru un candidat prezidential. Dovada este faptul ca, dupa ultimele decizii ale Delegatiei Permanente, nu s-a produs, in interiorul PNL, niciun seism. Totusi, nu poate fi trecuta cu vederea decizia liberalului Ioan Ghise de a parasi PNL si de a candida ca independent. Si Ioan Ghise are capacitatea de a coagula un electorat de dreapta.

Desi plasata strategic in tabara adversarilor, mai exista o grupare liberala. Cea condusa de Calin Popescu Tariceanu. Membrii acesteia lucreaza alaturi si impreuna chiar cu inamicii politici ai liberalilor. In schimbul unor avantaje pe care PSD, aflat la putere, le poate oferi cu generozitate. Aparent, gruparea Traiceanu clameaza necesitatea refacerii USL. Deci mentinerea aliantei cu partidul condus de domnul Victor Ponta. In campania electorala, cel putin in primul tur de scrutin, gruparea Traiceanu, sustinuta logistic si poate si financiar de catre PSD, va deveni principalul rival. Al doilea mare partid de dreapta este PDL, care urmeaza sa fuzioneze cu PNL, sub numele partidului istoric. Este adevarat ca PNL si PDL vor sustine un singur candidat. Dar la fel de adevarat este ca, si in interiorul PDL, exista probleme. Una dintre acestea se numeste Monica Macovei. Doamna Macovei este decisa sa candideze la algerile prezidentiale. Si, indiscutabil, are, in interiorul PDL, propriii sustinatori. Iata, asadar, inca o grupare de dreapta.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel