Arheologii au descoperit o fabrică de bere veche de peste 4000 de ani

Sanctuarul Ring Poemmelte, Sursa Foto: Captură Youtube
Sanctuarul Ring Poemmelte, Sursa Foto: Captură Youtube

Arheologii au descoperit o fabrică de bere antică care datează de acum peste 4.000 de ani în așa-numitul Stonehenge german.

Descoperirea, despre care se crede că este prima fabrică de bere din centrul Germaniei, a fost excavată la Sanctuarul Ring Poemmelte situat în districtul Salzland din statul Saxonia-Anhalt în august 2022. Poemmelte, numit Stonehenge german, este un inel vechi de 4.000 de ani, un sanctuar și, se pare, primul complex monumental central european de importanță sacră, scrie publicația Newsweek.

Săpăturile în complex, care au fost în desfășurare în ultimii cinci ani și au adus peste 10.000 de descoperiri, vor fi finalizate în septembrie 2022. Dr. Franziska Knoll, de la Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie din Saxonia-Anhalt a declarat: ”Rămășițele unui cuptor special de uscare încă mai conțin reziduuri de cereale, din care posibil s-a obținut malț pentru o formă timpurie de producere a berii. Pentru a fi absolut sigurI, mai trebuie să așteptăm analiza arheobotanică”. 

Totuși, având în vedere orzul și malțul descoperite în șantierul de săpătură, profesorul Harald Meller este aproape sigur că locuitorii descendenți din barbarii estici stăpâneau arta producerii berii în jurul anilor 2400 î.Hr.

Meller a adăugat: ”Este foarte posibil să dăm peste prima cană din care a fost servită berea”.

Președintele Parlamentului de Stat al Saxonia-Anhalt, dr. Gunnar Schellenberger, a subliniat: ”Evaluarea științifică nu va ajuta doar la înțelegerea modului în care strămoșii noștri au trăit și și-au modelat mediul în urmă cu câteva mii de ani. În același timp, rezultatele științifice pot fi folosite pentru a atrage un mare potențial pentru dezvoltarea ulterioară a turismului de la Poemmelte la Schoenebeck.”

Potrivit Oficiului de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie din Saxonia-Anhalt, aceste săpături care durează de cinci ani au avut ca scop înțelegerea contextului cultural și natural al sitului arheologic, mai ales după ce adepții culturii Bell Beaker au ocupat zona și au construit inelul Poemmelte în jurul anului 2400 î.Hr.

Cultura Bell Beaker – cunoscută și sub denumirea de fenomen Bell Beaker – este o cultură arheologică numită după vasul de băut cu clopot răsturnat folosit chiar la începutul epocii bronzului european. După ce a apărut în jurul anului 2.800 î.Hr., acesta a continuat în Marea Britanie până la 1.800 î.Hr., spre deosebire de Europa continentală, unde s-a încheiat în 2.300 î.Hr., moment în care cultura Unetice i-a luat locul.

Citește și:

Descoperiri uimitoare la 2,5 metri sub Sarmizegetusa Regia. Clădire misterioasă lângă Templul de andezit / video

Arheologii se află din luna iulie la Sarmizegetusa Regia (județul Hunedoara), unde cercetează două dintre terasele cele mai importante ale capitalei dacilor: Terasa a IX-a și Terasa a X-a.

În acest timp, au fost scoase la iveală rămășițele a două construcții antice: un zid de susținere a Terasei a IX-a, care ar fi avut dimensiuni de câțiva metri în vremea regelui Decebal, și fundația unui edificiu necunoscut care poate fi pus în legătură cu marele templu de andezit de pe Terasa a X-a.

Pe Terasa a IX-a, în vecinătatea locului unde în ultimii ani au fost descoperite ruinele unui templu antic și o ramură a unui drum pavat, săpăturile au dus la dezvelirea unui segment al zidului de susținere al terasei, clădit cel mai probabil în secolul I. î. Hr., dezvăluit în premieră în acest an.

„Am făcut o cercetare în partea de est a terasei a IX-a, unde am dorit să identificăm un nou segment al zidului de susținere a terasei. Ceea ce s-a și întâmplat, după un volum de muncă destul de mare. La aproape doi metri și jumătate adâncime au fost descoperite primele elemente ale paramentului exterior al zidului”, a precizat arheologul Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, responsabil ştiinţific al colectivului de cercetare al cetăţilor dacice.

Zidul ar fi fost dezafectat în Antichitate. Ar fi fost acoperit cu un strat gros de pământ și piatră pentru ca terasa să poată fi extinsă și supraînălțată peste el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel