Anularea alegerilor prezidențiale din România ajunge în Parlamentul European/ Germania se teme că i se va întâmpla la fel

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Influența alegerilor prezidențiale din România este dezbătută în Parlamentul European.

La această oră se discută în Parlamentul European despre anularea alegerilor prezidențiale din România. Este discutat inclusiv raportul unui serviciu francez de informații despre manipularea rețelelor sociale în campania pentru prezidențiale. Dezbaterea vine în contextul în care există îngrijorări că extremiștii din Germania ar putea folosi manipulări similare pentru alegerile parlamentare din această duminică.

"E important să înțelegem ce se întâmplă în cadrul acestei comisii, o comisie nou înființată la nivelul Parlamentului European pentru a veghea la o mai bună protejare a democrațiilor din Uniunea Europeană. Ar trebui să funcționeze ca un scut pentru ceea ce înseamnă democrațiile din Uniunea Europeană. Prima discuție importantă este cea legată de interferența în alegeri și se pornește de la cazul României. Vom vedea, într-adevăr, pe masa acestei comisii, raportul francez care vorbește despre felul în care au fost folosiți algoritmii, dar și influencerii în alegerile din România.

Se va face o paralelă și cu ceea ce înseamnă Franța și alegerile din Franța și aș adăuga eu că foarte probabil vor exista și puncte de vedere cu privire la situație alegerilor din Germania, alegeri care vor avea loc în weekendul ce vine. E important să înțelegem că sunt mai multe instituții, mai multe foruri europene care vor veni cu puncte de vedere în cadrul acestei comisii și sigur europarlamentarii vor avea multiple întrebări pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Așteptăm și noi așadar să aflăm ce se știe mai mult despre alegerile din România la nivelul Uniunii Europene pentru că știm foarte bine că de exemplu din rapotul francezilor am aflat lucruri suplimentare față de ceea ce știau sau puteau prezenta autoritățile din România", a relatat Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN.

Comisia Europeană va lua în considerare controversa anulării alegerilor prezidenţiale din România în raportul din 2025 privind statul de drept. Reamintim că anterior, preşedinţia poloneză a Consiliului Uniunii Europene, prin vocea ministrului afacerilor europene Adam Szlapka, a evidenţiat importanţa combaterii interferenţelor străine în procesele electorale din UE şi colaborarea strânsă cu Comisia Europeană privind Scutul Democraţiei. Vezi mai mult AICI.

Ce arată raportul din Franța despre alegerile din România

Precizăm că raportul care este adus în discuție în Parlamentul European a fost realizat de Serviciul VIGINUM (Vigilanță și protecție împotriva interferențelor digitale străine), realizat pentru a detecta și defini operațiunile prin care, din străinătate, au existat interferențe digitale în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, din 2024. Documentul instituției franceze a arătat culisele promovării lui Călin Georgescu până la stadiul în care a ajuns să fie atât de votat încât să spulbere toate previziunile electorale.

Raportul francezilor a subliniat faptul că "Georgescu, creditat cu mai puțin de 1% în intențiile de vot din sondaje, a obținut 23% în primul tur al alegerilor prezidențiale, în special în urma manipulărilor observate pe platforma TikTok și recurgerea mascată la influenceri în scopuri de propagandă electorală, sugerând totodată implicarea unui actor statal străin, conform documentelor declasificate de instituțiile române".

VEZI ȘI: DOCUMENT: Ce este astroturfing, procesul coordonat care l-a propulsat pe Călin Georgescu pe Tiktok. Dezvăluirile unei instituții franceze - Apar în scenă două firme cu sediul în Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel