”Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă față de ce a plătit anul acesta” anunță Iancu Guda. Care e soluția

foto dcnews
foto dcnews

Sunt scenarii înfiorătoare pentru românii cu credite la bancă. 

Românii care au creditele legate de indicele IRCC au fost feriți, anul acesta, de creșterea galopantă a ratelor la bănci, dată de majorarea ROBOR. Amintim că în 3 ianuarie 2022, indicele ROBOR la trei luni era 3,02%, iar cel la 6 luni 3,14%. Astăzi, are mici oscilații în jurul a 8%. Și-a oprit avansul după afirmația celebră a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că ”băncile au cam sărit calul”, căci ROBOR este ”prețul banilor”, este ”dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară”, după cum sublinia consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

ROBOR a fost înlocuit în 2019 cu IRCC. Acesta nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, dar rămâne indicatorul cel mai folosit în calcularea ratelor. 

În prezent, ratele la bănci ce sunt legate de IRCC sunt în legătură cu valoarea trimestrială a indicelui, care se află la 2,65%. Economiștii se așteaptă la o valoare a IRCC, din octombrie 2022, de peste 4%. 

Ai credit raportat la IRCC? Ai putea plăti o rată dublă de anul viitor

Acum, economistul Iancu Guda (Coface România) vine cu o ipoteză neagră pentru românii care au creditele raportate la IRCC: ”ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta", afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, conform Agerpres. 

Soluția pusă pe masă de economist

El recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

”Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare", a completat reprezentantul Coface.

La rândul său, Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul companiei, se aşteaptă la o creştere a şomajului în România în următoarea perioadă. Aceasta în special din cauza faptului că se închid capacităţi industriale, care nu mai pot plăti preţurile mari la energie şi gaze. ”Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a susţinut Nichişoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel