Ai o mașină mai veche de 15 ani? Ai putea să primești bani de la stat, fără obligația de a-ți cumpăra una nouă

foto pexels
foto pexels

Dacă ai o mașină mai veche de 15 ani, o poți duce la casat și-ți poți lua banii pe ea, fără a fi obligat să-ți cumperi o mașină nouă. 

Un proiect în acest sens este în lucru la Ministerul Mediului. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va plăti, în parteneriat cu autoritățile locale, pentru trimiterea la fier vechi a acestor mașini, o sumă de bani.

O altfel de ”Rabla”. 3.000 de lei pentru mașina predată

Proprietarul rablei predate va putea folosi acești bani cum dorește. Nu va fi obligat să cumpere o mașină nouă. Procedura se va derulată printr-un program complementar Rabla.

Suma recomandată la acest moment ar fi de 3.000 de lei. Aceasta ar putea fi mai mare sau mai mică în funcție de posibilitățile administrațiilor locale, conform alba24.ro.

AFM ar urma să acopere 1.500 de lei din sumă, restul fiind în responsabilitatea autorităților locale, care pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. 

În ceea ce privește programul Rabla clasic, acesta ar urma să înceapă în 4 februarie, sesiunea din 2022. Prima de casare în Rabla Clasic a fost de 7.500 de lei, anul trecut, iar ecobonusul pentru mașinile hibrid a fost de 3.000 de lei.

”NU există nicio taxă AUTO nouă în 2022”

”Răspunsul este clar, nu există nicio taxă nouă în 2022 și nu se discută în momentul de față nici majorarea altor taxe. Decizia cu privire la neintroducerea unei taxe noi este decizia coaliției, a Guvernului și ne conformăm”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 6 ianuarie. 

”Am vorbit în coaliție prima dată în luna iulie, dacă nu mă înșel, după aceea în luna noiembrie, decembrie în noua coaliție. Decizia coaliției guvernamentale a fost că în anul 2022 nu se vor introduce taxe noi. Acest lucru înseamnă că în 2022 sigur nu va exista o taxă auto, taxă de mediu sau taxă de prima înmatriculare. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni bune lucrăm la eficientizarea programului Rabla. În câteva zile se va finaliza programul Rabla, versiunea 2022 - 2024. Am promis asociațiilor de profil predictibilitate și dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu doar lansarea imediată, terminarea banilor și închiderea porților, ci o etapizare și o predictibilitate în ceea e privește finanțarea, derularea și avantajele unui asemenea program. Deci în momentul de față nu putem vorbi de taxă auto, vedem în 2023”, a mai spus ministrul în cadrul aceleiași conferințe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel