A fost creat "soarele artificial" care emite energie. Cât a costat

Oamenii de știință germani au anunțat joi că au ajuns la o etapă cheie în cercetările lor cu privire la energia care rezultă din fuziunea nucleară, odată cu lansarea unui reactor supranumit "soare artificial", informează agenția France Presse.

Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat nouă ani la construirea dispozitivului numit "stellarator", care a costat până în prezent un miliard de euro.

Scopul lor este să dezvolte o nouă sursă de energie, generată de fuziunea nucleară, care apare în mod natural în centrul Soarelui și al celor mai multe stele.

Spre deosebire de centralele nucleare, în care energia vine de la divizarea sau fisiunea atomilor, 'stellaratorul' funcționează prin asamblarea sau fuziunea miezului atomilor.

Procesul implică prezența atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forța îmbinarea nucleelor acestora, generând astfel energie.

Temperatura foarte ridicată determină formarea unei plasme, care trebuie împiedicată să se răcească și trebuie menținută un timp suficient de îndelungat până la atingerea fuziunii și, prin urmare, la crearea de energie.

[citeste si]

Fizicienii germani au început joi testarea colosalei lor mașinării numite Wendelstein 7-X, creând o plasmă de heliu.

"Suntem foarte mulțumiți", a declarat Hans-Stephan Bosch, al cărui departament este responsabil pentru funcționarea reactorului. "Totul a mers conform planului", a spus el, citat de AFP.

Prima plasmă de heliu formată în agregatul de 16 metri lățime s-a menținut o zecime de secundă și a ajuns la o temperatură de circa un milion de grade Celsius.

Energia din fuziunea nucleară este considerată ca un Sfânt Graal al energiei curate și este prezentată ca fiind nelimitată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel