Se presupune că economia globală e un sistem foarte complex guvernat de o sumedenie de legi, sistem care se bazează pe noţiuni ca “munc㔺i “bani”. Conform
Majoritatea oamenilor crede că toate crizele financiare la nivel naţional şi mondial sunt cauzate de diferite practici frauduloase. Prin urmare este logică întrebarea: Dacă economia statală şi mondială se bazează într-atât pe o mână de oameni care promit să nu fie lacomi, care este lucrul care efectiv opreşte colapsul economiei? În mod surprinzător, răspunsul ar putea fi credinţa acestora în Iad.
Banca Federală de Rezerve din St. Louis şi cercetătorii de la Harvard au studiat separat corelaţia dintre credinţa în Iad şi dezvoltarea economică. Fiecare dintre grupurile de cercetători au efectuat studii pe câte un eşantion de zeci de ţări pe decursul a mai mulţi ani, dar rezultatele au fost identice: Pe măsură ce o populaţie crede mai mult în Iad, cu atât mai puţină corupţie există, iar economia ţării este mai prosperă.
Este interesant faptul că nu este suficientă credinţa în Dumnezeu şi că este nevoie ca oamenii să se teamă de damnarea eternă pentru a munci cu spor pentru un viitor mai bun pentru toată lumea, nu doar pentru propria persoană.
2. Psihopaţii
Este, desigur, foarte greu şi stresant să fii directorul executiv al unei companii şi să ştii că fiecare decizie pe care o iei poate afecta mii de oamenii şi poate chiar economia mai multor naţiuni. Job-ul acesta presupune puterea de a te distanţa de cei ale căror vieţi le-ai putea distruge; şi abilitatea de a profita de ghinionul şi problemele celorlalţi, în timp ce păstrezi aparenţele, rămâi calm, menţii “poker face-ul” şi te prefaci că le vrei doar binele.
Din fericire “abilitatea” aceasta are un nume: psihopatie.
Unii experţi spun că există un număr destul de mare de oameni în poziţii de conducere care suferă de această boală (sau se bucură de ea). Ron Jonson, autorul cărţii “The Psychopath Test”, precizează că procentul de psihopaţi în poziţie de conducere este de patru ori mai mare decât în rândul populaţiei generale. În 2004, profesorul Robert Hare, un expert în psihopatie, afirma că felul manipulativ de a fi al psihopaţilor şi şarmul acestora făcea ca înaintarea în funcţie până la cea mai înaltă poziţie să fie foarte uşoară pentru ei.
3. Luna şi soarele
Dacă cineva ar face afirmaţia că vremea afectează economia, probabil că majoritatea oamenilor şi-ar imagina că se referă la furtuni monstruase, tsunamiuri, tornade etc care să distrugă orice şansă de a salva agricultura unei ţări. Se pare că zilele frumoase şi însorite pot avea un impact la fel de mare asupra economiei mondiale.
Studii efectuate pe parcursul a 15 ani în 26 de ţări arată că bursa merge mai bine în zilele însorite decât în cele cu cer înnorat. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard pe o perioadă de 30 de ani şi pe un eşantion de 25 de ţări, cu 15 zile înainte de luna plină preţurile la bursă scad.
4. Ziua din săptămână
Nimănui nu îi merge bine lunea. Acest lucru este valabil şi pentru bursă. Oamenii de ştiinţă din Turcia şi Texas au studiat împreună indexul de piaţă între anii 1973 şi 1997 şi au descoperit că zilele săptămânii pot influenţa câţi bani câştigi la bursă. Cum spuneam nimănui nu îi merge bine lunea, miercurea e cea mai bună zi, iar vinerea ai o şansă de 50% să-ţi meargă bine.
Pentru ce se întâmplă vineri există o explicaţie: majoritatea rapoartelor economice sunt anunţate la sfârşitul zilelor lucrătoare, aşa că agenţii de bursă vor reacţiona în funcţie de veştile primite. În ceea ce priveşte groaznica zi de luni, unul dintre motivele principale este disperarea sau frica de a fi expuşi în weekend şi â, prin urmare, închid tot ce pot cauyând căderea pieţei lunea. Totuşi e mai posibil ca explicaţia să fie mai simplă de atât, şi anume cauza să fie pur psihologică. : nici investitorii nu sunt mai duspuşi să muncească imediat după weekend decât oricare dintre noi.
5. Gruparea mafiotă Yakuza
Japonia este a treia putere economică din lume, ceea ce înseamnă că tot ce se întâmplă pe piaţa niponă se propagă în tot restul lumii. Astfel, cine controlează economia japoneză afectează economia întregii planete.
Yakuza sunt cea mai mare organizaţie criminală din lume, formată din peste 100.000 de membri. Influenţa acestora asupra economiei Japoniei este enormă, mulţi economişti fiind de acord că activităţile organizaţiei ca speculaţiile asupra bursei şi cămătăria au fost factorii principali care au contribuit la recesiunea japoneză din 1990. Nici până în ziua de azi Japonia nu şi-a revenit complet.
Mafioţii japonezi practică şantajul asupra marilor companii, numit şi “sokaiya”, care atât de larg răspândit în Japonia încât multe firme calculează în bugetul anual sume special pentru asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu