Ungureanu, acuzat de un ofițer SRI că face jocurile străinilor

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul desemnat a fost membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, ceea ce contrastează cu actuala sa orientare, de dreapta. Faptul că a activat în PNL,  până a fost dat afară de la șefia Ministerului de Externe, în 2007 , de către Călin Popescu Tăriceanu, ar putea face uitate păcatele tinereții. O acuzație mult mai importantă a fost lansată împotriva lui Ungureanu în 2009, de către fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru care a spus, într-o emisiune a lui Răzvan Dumitrescu, că Ungureanu ar face jocul unui stat străin.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit şef la Serviciul de Informaţii Externe pe data de 5 decembrie 2007. După doi ani de la venirea sa în fruntea SIE, numele lui Ungureanu a fost vehiculat ca variantă pentru şefia unui Guvern PDL-PNL.

Potrivit mai multor publicaţii (Q-Magazine, Inpolitics etc.), această acuzaţie a fost adusă de fostul purtător de lt.col.Nicolae Ulieru, cel care a avut cel mai lung mandat de purtător de cuvînt al SRI, după revoluție. Afirmaţia a fost una foarte gravă pentru că, practic, actualul premier a fost acuzat de trădare națională.

Ulieru spunea atunci, în cadrul emisiunii "Realitatea zilei", moderată de Răzvan Dumitrescu, că  e gata să ofere probe în acest sens, dacă va fi audiat de comisiile parlamentare de resort, de control al SRI și SIE.

"A avut o ascensiune fulminantă pentru condiţia lui de tânăr istoric anonim de la Iaşi. A fost adus de Pleşu secretar de stat în Ministerul de Externe, a rămas secretar de stat şi în Guvernul Năstase, apoi a fost numit ministru de externe de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu, recuzat de acesta pentru că nu i-a dat nişte documente, şi după ce a fost recuzat de premier, preşedintele l-a numit şeful SIE. Eu, când am auzit numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, am avut o tresărire. Am spus „oare preşedintele chiar nu ştie cine e omul ăsta, sau SRI nu l-a informat?” ” a spus fostul aghiotant al lui Virgil Măgureanu.

El a adăugat: ”înainte de a fi secretar de stat, Mihai Răzvan Ungureanu a avut, ca istoric la Iaşi, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. A făcut o conferinţă de presă în care a denunţat faptul că un ofiţer de la secţia judeţeană al SRI a încercat să îl racoleze. Şi ca urmare a acestei conferinţe de presă s-a constituit o celulă de criză în careul SRI, care a hotărât să îl demită pe ofiţerul respectiv, iar purtătorul de cuvânt din vremea aia, Nicolae Ulieru, să dea un comunicat care să condamne practicile nelegale ale acelui ofiţer. Relevanţa e următoarea, că acel ofiţer nu a fost un ageamiu. El a încercat recrutarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pe nişte motive foarte întemeiate. Iar sacrificarea acelui ofiţer a fost făcut la dorinţa expresă a unui serviciu străin şi stat străin”.

Nicolae Ulieru nu s-a oprit aici cu acuzaţiile. Acesta mai spunea că şeful SIE  a tras sfori în cazul Hayssam

Ulieru a explicat, metaforic, mecanismul respectiv, prin care s-a blocat racolarea lui Ungureanu: ”Dacă eu, cetăţeanul Popescu, cad cu tronc unui serviciu străin pentru că sunt simpatic şi mă descurc bine în lume, când eu păţesc un asemenea necaz e normal ca acel serviciu să intervină şi la serviciul similar din România, respectiv la SRI”. Ulieru a mai spus că e gata să furnizeze date concrete comisiilor parlamentare de resort: ”Dacă Comisia parlamentară de control a SRI sau SIE vrea să mă asculte, aş putea spune lucruri interesante”.

El a mai dezvăluit că același Mihai Răzvan Ungureanu a făcut intervenții pentru ca un avocat, exponent al unui grup israelian de lobby, să aibă acces de trei ori la Omar Hayssam în celulă fără ca procurorul de caz să îi dea aprobare, lucru care, în opinia lui Ulieru, nu face decît să confirme apartenența lui Ungureanu la un serviciu străin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel