Regele Mihai I, mesaj transmis de Crăciun (2014) - Video

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a transmis un mesaj cu ocazia Crăciunului, pe care îl redăm în integralitate:

Mesajul Majestății Sale Regelui Mihai I de Crăciun 2014

Români,

Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniți, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Și atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil.

Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureștiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezența atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol.

Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulți la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!

Națiunea noastră a avut de făcut la sfârșitul anului o importantă alegere democratică. Neașteptat de mulți oameni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranță și bucurie. Țara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice și a preferințelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor Statului să fie de neclintit.

Afecțiunea și încrederea voastră sunt încă mai vii decât anul trecut. Aceasta este o binecuvântare pentru noi. Regina și cu mine primim cu bucurie atașamentul vostru față de Coroană.

Anul care se încheie ne-a adus satisfacții. Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălășluiește așezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare. Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia și Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relațiilor țării noastre cu restul lumii.

În țară, Principesa Moștenitoare, Principele Radu și, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în orașe și comune din toate colțurile țării, inspirând și dând curaj comunităților locale. Un mare număr de instituții și organizații au primit nume sau patronaj regal, simțindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate și continuitate. Curtea de Argeș este prima urbe care a primit titlul de “Oraș Regal”.

În îndepărtatul colț de sorginte românească numit Soroca, la malul Nistrului, sălășluiește o comunitate mică de oameni care au decis să dea așezării lor numele de “Satul Regina Maria”. Cinste lor!

Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol și jumătate. Proiectele educaționale, culturale, de voluntariat și de răspundere socială sunt continuate cu devotament. Fundația Principesa Margareta a României împlinește 25 de ani. Tot atâția ani împlinește și Principesa Moștenitoare de când a pășit pe pământul țării ei.

Prin viața pe care i-a dat-o prezența Familiei mele, Castelul Peleș s-a transformat dintr-un muzeu național într-un martor al continuității și suveranității noastre, ca stat european.

Aduc laudă inițiativei individuale. Sectorul privat din România s-a străduit să sporească prosperitatea societății noastre, chiar în condiții descurajante, dând dovadă de creativitate, însuflețire și patriotism. Avem în țară comunități cu oameni foarte gospodari și pricepuți, în frunte.

Aduc recunoștință militarilor români, care au devenit admirați în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste.

Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-și vadă de sănătate așa cum trebuie.

În zilele acestea, ne gândim la lecția de iubire, suferință și modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Nașterea Domnului aduce cu sine un desăvârșit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă față de aproapele tău și un neclintit atașament față de familie.

Întregii noastre națiuni, trăitoare în țară și în Republica Moldova, precum și tuturor românilor din alte părți ale lumii, iubirea și nădejdea mea!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

24 decembrie 2014

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel