Preţul petrolului, aproape de 40 de dolari/baril. Rusia, în pragul colapsului

Preţurile petrolului sunt în scădere, acesta apropiindu-se, joi, de 40 de dolari pe baril, continuând evoluţia negativă din ziua precedentă, în urma creşterii peste aşteptări a stocurilor din Statele Unite, dar și a  datelor sub aşteptări referitoare la industria chineză. Cotația petrolului tinde să înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal după 1986.

Activităţile fabricilor din China au înregistrat în august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate, pe fondul scăderii cererii interne şi externe, amplificând temerile legate de cererea scăzută de petrol din al doilea mare consumator de ţiţei din lume, transmite Reuters.

La sfârşitul anului 1985, preţurile petrolului au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.

Citește și: Verdict necruțător: Rusia și Arabia Saudită, colaps în doi ani. Cum și-au săpat groapa

Cotaţia petrolului WTI cu livrare în octombrie este în coborâre cu 46 de cenţi, la 40,86 dolari pe baril. Joi, preţul petrolului a atins 40,21 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate.

Petrolul Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, este în scădere cu 41 de cenţi, la 46,21 dolari pe baril, după ce joi a coborât cu 54 de cenţi.

Rusia, cea mai afectată de scăderea prețului petrolului

Rusia, care nu face parte din OPEC, este printre cele mai afectate de ieftinirea petroluli, în condiţiile în care vânzările de hidrocarburi reprezintă în jur de două treimi din exporturi şi aproape jumătate din încasările bugetare. Potrivit analiştilor,  ieftinirea cu un dolar al preţului barilului se traduce într-o scădere de circa 3 miliarde de dolari a veniturilor Rusiei din exporturi.

În aceste condiții, Rusia ar putea vinde în pierdere circa 300.000 de barili/zi deoarece nu are capacităţi de stocare şi nu poate opri producţia de teamă că sondele vor îngehţa.

De asemenea, Rusia ar avea nevoie de un preţ de cel puţin 100 de dolari/baril pentru a-şi echilibra bugetul secătuit de cheltuielile militare din Ucraina, dar și de sancțiunile impuse de Occident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel