Corlățean, atac fără precedent la adresa lui Băsescu

titus corlatean
titus corlatean

Traian Băsescu se comportă precum un "comisar sovietic", este un "propagandist de tip sovietic" și riscă să pună în pericol relațiile României cu Germania. Sunt acuzațiile pe care Titus Corlățean, într-un comunicat de presă cu antetul Ministerului Afacerilor Externe, i le aduce președintelui României după ieșirea lui Băsescu de vineri, de la Palatul Cotroceni, când a vorbit despre campania pentru europarlamentare și a sugerat că socialistul Martin Schulz nu ar trebui votat la șefia Comisiei Europene.

Titus Corlățean spune că Traian Băsescu încalcă Constituția și manifestă dispreț pentru lege.

"Președintele încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică. Prin declarațiile sale și, în special, prin modul în care impune electoratului propria opțiune politică în alegerile europarlamentare, președintele devine participant activ la lupta politică, dovedind că nu este decât exponentul propriului grup de interese politice. Declanșând prin conferința sa de presă campania electorală înainte de termenul legal, președintele ne transmite, cu dispreț, că se află mai presus de lege. Președintele dorește să impună nu o agendă a dezbaterii politice – ceea ce în ultimă instanță poate fi eventual înțeles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale opțiuni și răspunsuri, dorind astfel să manipuleze opinia alegatorilor și să creeze falsa impresie că în România este singurul care are răspunsuri și că doar partizanii săi sunt vizionari și dedicați interesului național. Chiar dacă unele din temele de reflecție ar putea fi luate în considerare, opiniile exprimate sunt fie banale, fie eronate", spune Corlățean, potrivit unui comunicat al MAE transmis DC News.

MAE acuză președintele că pune în pericol relația cu Germania

Ministrul Afacerilor Externe afirmă că Traian Băsescu manipulează. Corlățean îl contrazice pe șeful statului, spunând că socialiștii din Parlamentul European au votat în favoarea rezoluției care susține parcursul european al Republicii Moldova.

Declarațiile lui Băsescu riscă să pericliteze relațiile României cu Germania, arată ministrul Corlățean.

"Atacul la domnul Schulz este o mistificare nerușinată. A induce public ideea că Socialiști europeni și Germania tratează anexarea Crimei ca un fapt împlinit este o dovadă că nu are niciun respect pentru adevăr și că este gata să-și terfelească partenerii occidentali, care ani de zile i-au dat credit, pentru interesele sale partizane. Afirmația conform căreia a alege in favoarea socialiștilor ar oferi câștig de cauză candidaturii domnului Schulz la funcția de președinte al Comisiei Europene și ar oferi Germaniei o forță inacceptabilă în Europa este de natură să afecteze relațiile României cu un stat care, indiferent de rezultatul alegerilor, a avut și va avea un rol esențial în succesul construcției europene", se mai arată în comunicatul MAE.

Președintele subminează viitorul țării

Corlățean îl acuză pe șeful statului că dorește prin mesaje precum cele transmise vineri seară să "izoleze Românie și să submineze viitorul politic al țării" și spune că românii nu trebuie să se lase manipulați de "demagogia băsesciană".

 "Este timpul să ne adresăm și electoratului din Republica Moldova, care va vota pentru aceste alegeri europene. Este un mit fals că singurul suporter al intereselor cetățenilor Republicii Moldova este președintele Băsescu. El este doar un propagandist de tip sovietic, care manipulează sentimentele și aspirațiile oamenilor. Noi considerăm că Republica Moldova are nevoie de sprijin concret și de acțiune diplomatică responsabilă.  În acest moment declarațiile electoraliste ale domnului Băsescu fac mai mult rău decât bine procesului de apropiere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană", spune Corlățean.

Are o atitudine șantajistă în campania electorală

Atenționarea președintelui pentru partidele politice referitoare la respectarea regulilor de finanțare în campanie electorală este interpretată de ministrul de Externe drept o "atitudine șantajistă". Potrivit lui Corlățean, ce transmite de fapt Băsescu este că, precum în 2012, va folosi justiția pentru a distorsiona rezultatul alegerilor.

"Este de remarcat și perpetuarea atitudinii șantajiste a președintelui. Apelul la șefii de partide și la electorat de a nu participa la acte de corupție în timpul campaniei este o altă încercare de a timora partidele. Nu respectarea legii și independenței justiției este ceea ce ne transmite Băsescu, ci amenințarea voalată că se va folosi de justiție, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor. Votul cetățenilor Români la 25 mai ar trebui să fie nu numai o opțiune pentru viitorul Europei, ci și o sancțiune disciplinară la adresa unui președinte care reprezintă deja trecutul", conchide Titus Corlățean.

Cu o zi înainte, Traian Băsescu a criticat Polonia. Vezi ce lecții i-a dat premierului Tusk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel