Anchetă de proporții a Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz și OMV Petrom

Inspectori ai Comisiei Europene, alături de cei ai Consiliului Concurenței, au început o anchetă referitoare la încălcarea art. 102 al Tratatului de aderare, cel care reglementează libera circulație a mărfurilor.

Realizatorul emisiunii Income, Adrian Măniuțiu a explicat pentru Antena 3 despre ce este vorba:

"În cazul de față și gazul este o marfă. Și cei de la Comisia Europeană susțint că Transgaz și Romgaz ar fi făcut abuz de poziție dominantă, pentru a nu permite exportul de gaze. Deși după liberarea din 2014, ar fi trebuit să dăm drumul la exportul de gaze. Azi aflăm că cele două ar fi blocat investiții structurale care să ducă la interconectivitate. Deci nu le-au făcut. Ba mai mult, au practicat niște tarife foarte ridicate la punctele de exit. Deci au făcut gazul românesc foarte neatractiv pentru export.

Problema este următoarea: se riscă amenzi usturătoare, de până la 10% din cifra de afaceri, ar fi niște afaceri fără precedent. Ar putea fi amenzi de zeci de milioane de euro.

Au avut loc percheziții informatice și la Petrom, în afară de Romgaz și Transgaz, tocmai pentru a vedea dacă a existat o astfel de înțelegere, pentru a găsi niște probe, niște dovezi pentru ce am spus mai devreme. Ar putea să nu fie străin acest caz de cel al lui Ioan Niculae, cu gazul ieftin."

Ce spune Consiliul Concurenței

"Consiliul Concurenței a asistat pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană", au explicat reprezentații Biroului de presă.

Potrivit acestora, autoritatea română de concurență a efectuat demersurile naționale pentru obținerea autorizațiilor legale, "astfel încât, în cazul de obstrucționare a acțiunii Comisiei Europene, să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliție".

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat "inspecții neanunțate" la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit unor surse din sectorul energetic, companiile vizate de investigația Comisiei Europene sunt Transgaz, Romgaz și OMV Petrom.

[citeste si]

Reprezentanții Romgaz au confirmat acțiunea de control începută de Comisia Europenă la sediul societății, însă nu comentează motivul acestei acțiuni.

"Confirmăm acțiunea de control începută azi, 7 iunie. Aceasta se află în curs de desfășurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv", au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanții biroului de presă al Romgaz.

Comisia precizează că oficialii săi au fost însoțiți de omologii lor de la Consiliul Concurenței din România.

"Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE", se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecții neanunțate reprezintă un pas preliminar într-o investigație. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu afectează rezultatul investigației. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor și utilizarea dreptului la apărare.

Reprezentanții Comisiei Europene precizează că au efectuat aceste inspecții neanunțate la sediul companiilor de furnizare și transport al gazelor naturale din România în data de 6 iunie 2016. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel