EXCLUSIV  Ziua Armatei, legătura cu ziua Regelui Mihai. Cum l-au sărbătorit comuniștii pe Rege deși l-au alungat

Regele Mihai I. Războiul Regelui
Regele Mihai I. Războiul Regelui

25 octombrie reprezintă ziua Armatei române și, totodată, ziua Regelui Mihai, cel care a trecut pragul acestei lumi pe 5 decembrie 2017 și care azi ar fi împlinit 97 de ani.

Este prima zi a Armatei României fără Majestatea Sa, comandant suprem al forțelor armatei și ultimul mareșal al Armatei României.

Ziua Armatei României – eliberarea deplină a Transilvaniei de Nord

Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare.

Dar până să se ajungă la acest deznodământ, plătit prin jertfa supremă a sute de mii de militari români, Transilvania de Nord a fost timp de patru ani martora atrocităților comise de trupele de ocupație ale Ungariei horthyste.

Soarta României Mari avea să fie pecetluită  în urma infamei alianțe dintre Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin care prin pactul Ribbentrop – Molotov împărțeau Europa între ei, în ceea ce Timothy Snyder a numit sfâșietor de precis „tărâmul morții”.

După raptul teritorial din 28 iunie 1940, prin cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură năprasnică pe 30 august 1940 când prin „Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.

Actul curajos al Regelui Mihai și al „opoziției unite” de la 23 august 1944 prin care după arestarea mareșalului Ion Antonescu – străin de realitățile politice ale vremii – Regele a preluat comanda țării, a întors armele împotriva Germaniei naziste deja înfrânte și s-a alăturat Aliaților, a reprezentat și începerea eliberării Transilvaniei de Nord.

(w670)

Bătălia de la Carei, în numele Regelui

Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.

Eliberarea s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare ci și de comemorare, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm.

Însă eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, abia după retragerea Armatei Roșii din România (1958) și desovietizarea începută de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Ironia istoriei face ca Regele Mihai să fie indirect sărbătorit timp de decenii de regimul comunist, în ciuda îndepărtării forțate prin abdicarea impusă la 30 decembrie 1947 și a masivei acțiuni de propagandă anti-monarhică a cărei tentacule mai înveninează și azi societatea, la aproape 29 de ani de la căderea regimului.

Instituită pentru a marca momentul istoric din 25 octombrie 1944, Ziua Armatei României este strâns legată de Regele Mihai. Rămâne desigur neuitată durerea Basarabiei, dar faptul că Ziua Armatei române este sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, de unitate națională și recunoaștere a sacrificiului și identității naționale românești.  

„Fiţi demni de sacrificiile înaintaşilor voştri şi de încrederea pe care această ţară v-a acordat-o. Faceţi cinste numelui şi istoriei poporului român.  Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, mesaj adresat Armatei Române de către Regelui Mihai, comandant suprem al forțelor armatei și ultimul mareșal al Armatei României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy