EXCLUSIV  Decizia CCR pentru Călin Georgescu/ SONDAJ de ultim moment: 15.000 de români au votat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este o zi decisivă pentru Călin Georgescu. CCR va analiza contestaţiile referitoare la candidatura lui.

Precizăm că DCNews.ro vă va ține la curent cu ultimele informații despre subiect precum și cu decizia CCR din această seară.

Update. Curtea Constituțională transmite, într-un comunicat de presă, că a respins toate contestațiile pe care le-a avut pe ordinea de zi - atât cele înregistrate în legătură cu candidatura lui Călin Georgescu, cât și cele înregistrate în legătură cu candidatura lui Nicușor Dan.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:

–   Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

–   Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", transmite CCR.

Astfel, decizia dată de BEC duminică se va menține, iar Călin Georgescu nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din mai. 

DCNews.ro a realizat un sondaj, demarat în urmă cu 24 de ore, printre cititorii site-ului, iar rezultatele arată astfel: 

După cum se poate observa, majoritatea votează împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, respectiv peste 63%. 

----- 

Curtea Constituţională a României (CCR) va analizează marţi, începând cu ora 17:00, contestaţiile referitoare la candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, transmite Agerpres.

Una dintre sesizările care urmează să fie analizate este cea trimisă de Călin Georgescu către Curtea Constituţională în legătură cu decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a înregistrării candidaturii sale. Acesta susține că, sub aspect procedural, nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cel de vot şi procedura de desfăşurare a şedinţei.

VEZI ȘI: Pe cine ar putea Călin Georgescu să scoată în față la alegerile prezidențiale. Chirieac: Strângerea semnăturilor nu e o problemă

"Pe baza şi în aplicarea acestei dispoziţii a legii, BEC a adoptat Hotărârea 1H/22.02.2025, publicată în Monitorul Oficial al României 164/24.02.2025, Partea I, prin care a reglementat, printre altele, şi procedura desfăşurării şedinţelor sale, în art. 12-15. Or, potrivit art. 17 alin. (4) din lege, hotărârile BEC adoptate pentru interpretarea unitară a legii sunt general obligatorii şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. În altă ordine de idei, potrivit art. 2 alin. (2) C. proc. civ., dispoziţiile acestui act normativ se aplică şi în alte materii, în măsura în care legile care le reglementează nu cuprind dispoziţii contrare. Cu alte cuvinte, Codul de procedură civilă este dreptul comun în toate materiile. Faţă de cele ce preced, întrucât nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cvorumul de vot, procedura de desfăşurare a şedinţei şi procedura de adoptare, redactare şi publicare a Deciziei 18D/09.03.2025 a BEC şi a procesului-verbal întocmit de BEC din care rezultă data şi ora afişării acesteia - procesul-verbal nefiind nici măcar semnat -, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 174 şi urm. C. proc. civ., care atrag nulitatea absolută a deciziei şi a procesului-verbal antereferite", se menţionează în sesizarea trimisă CCR.

Ce vrea Călin Georgescu să obțină de la CCR



Georgescu cere în această sesizare ca CCR să oblige BEC la comunicarea procesului-verbal al şedinţei Biroului din data de 9 martie, în care a fost adoptată decizia şi a fost întocmit procesul-verbal atacate prin contestaţie, pentru a se putea constata şi dovedi, astfel, neregularităţile de ordin procedural care atrag nulitatea absolută a deciziei BEC.

"În pofida celor înfăţişate şi încălcând în mod flagrant legea, BEC, prin decizia de respingere a înregistrării candidaturii mele, nu a verificat, în niciun fel, îndeplinirea cumulativă, pentru candidatura mea, a condiţiilor de formă şi de fond cerute de lege şi actele adoptate în baza acesteia din urmă, mărginindu-se să precizeze că 'nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte", spune Georgescu.

VEZI ȘI: Dan Dungaciu, candidatul surpriză care i-ar putea lua locul lui Călin Georgescu - surse. UPDATE: Gigi Becali: E singurul care poate să câștige turul doi

Georgescu mai susține că în întreg cuprinsul deciziei contestate, BEC a analizat "doar condiţii de fond suplimentare", decurgând indirect din alte prevederi constituţionale decât cele la care legea însăşi face trimitere şi care au fost decelate, pe cale de interpretare, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, în speţă Hotărârea 2/05.10.2024, care ar fi configurat "cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României". Condiţiile de fond corespunzătoare "cadrului axiologic" invocat de BEC ar presupune respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei.

"Procedând astfel, BEC nu doar că nu şi-a îndeplinit singura atribuţie în materie, consacrată de art. 17 alin. (1) lit. b) şi art. 29 alin. (l)-(3) din lege - verificarea îndeplinirii condiţiilor de formă şi de fond pentru candidatură prevăzute de lege şi actele date în aplicarea ei, dar şi-a şi substituit competenţa exclusivă a Curţii Constituţionale a României de a examina şi verifica îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi de fond pentru candidatura la funcţia de preşedinte al României, decurgând, pe cale de interpretare, din dispoziţii ale Constituţiei - altele decât cele la care face trimitere legea -, respectiv cele ale art. 82 alin. (2) cu privire la conţinutul jurământului de credinţă ce trebuie depus la intrarea în mandat", se mai arată în sesizare.

Motivele pentru care BEC a respins candidatura lui Georgescu



Reamintim că Biroul Electoral Central a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidenţiale.

"Biroul Electoral Central nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia", se arăta în decizia BEC.

Conform aceleiaşi surse, candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate, întrucât acesta, "prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (...) de a apăra democraţia", care se întemeiază pe alegeri "corecte, integre şi imparţiale".

Precizăm că tot marţi, va fi luată în discuţie şi contestaţia împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel