Viorica Dăncilă, atac după votul rezoluției în PE: Vă asigur

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a făcut declarații importante cu privire la preluarea președinției României a Consiliului Uniunii Europene și a atacat rezoluției din PE și raportul MCV.

"România este pregătită pentru preluarea și exercitarea cu succes a președinției Consiliului Uniunii Europene. Încă de la începutul mandatului, Guvernul României a inițiat și dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Programul de acțiuni este finalizat, au fost create mecanismele de lucru și au fost stabilite modalitățile de desfășurare a acțiunilor. Sunt lucruri foarte bine cunoscute atât pe plan intern cât și pe plan extern. Săptămâna viitoare vom primi vizita președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, liderilor grupurilor politice și ale altor oficiali de rang înalt de la nivel european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene și buna gesitionare a unor dosare importante și mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluția politicii de securitate. Avem capacitatea să dovedim partenerilor noștri europeni că România este un stat membru echilibrat și responsabil, determinat să contribuie la construirea viitorului Uniunii Europene, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul.

Votul de marți din Parlamentul Eurpean este un asemenea moment și vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluția Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condițiile în care sunt multe puncte, votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului judiciar în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al Uniunii Europene. Este greu de înțeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenție identic cu cel al forțelor de ordine al celorlalte state membre. Însă cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României și sunt convinsă că această atitudine va fi sancționată de către români. Am văzut că s-a spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluția nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva alte instituții, rezoluția se referea la România. Legat de acest aspect, îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieșirea României din Uniunea Europeană. Rămânerea în cadrul Uniunii Europene este singura noastră cale și nu s-a pus niciodată problema apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Interesele personale sau ale unor grupuri politice nu pot fi legate de statutul României de stat membru al Uniunii Europene.

În același timp, sunt dezamăgită de concluziile raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare în condițiile în care România a dovedit că este un partener loial și corect al Uniunii Europene. Guvernul a fost în permanență în contact cu experții Uniunii Europene și a oferit de fiecare dată atât clarificari cât și argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur și simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituționale și să acceptăm ceea ce nici un alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare în condițiile în care regulile se schimbă din mers. Am citit cu mare atenție raportul, suntem conștienți de obiectivele de acolo, dar, în același timp vedem recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlementului validate de Curtea Constituțională ceea ce reprezintă o atingere adusă suveranității și o încălcare a tratatului Uniunii Europene. Ca prim-ministru și fost europarlamentar, cer egalitate de tratament pentru țara mea și pentru români. Cred într-o Europă unită într-o Europă puternică în care toți cetățenii se bucură de respect, dar și de drepturi egale", a declarat Viorica Dăncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel