Toader, în Malaezia. Mesaj pentru familia lui Ionuț Gologan

Irina Constantin / 20 dec 2017 / 22:23 Salveaza PDF Comentarii

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers în Malaezia, unde a semnat un memorandum de înțelegere între guverne. 

”Avem colaborarea economică, culturală, educațională cu Malaezia. Anual, mii de români merg acolo pe motive turistice, dar între cele două țări nu a existat niciun act pentru cooperare judiciară. În 2012, s-a făcut un demers în acest sens, nu s-a finalizat, ceva s-a întâmplat în 2016. MAE mi-a propus să fac o deplasare în Malaezia pentru a debloca dialogul privind comunicarea judiciară. Am semnat un memorandum de înțelegere acolo”, a spus ministrul Tudorel Toader, miercuri, la Antena 3.

[citeste si]

”Avem 3 români condamnați la moarte în Malaezia. După 7 ani, un român a fost eliberat.” a spus ministrul. ”Ionuț Gologan condamnat definitiv la moarte, a făcut cerere de grațiere, i-a fost respinsă. Alți doi români, în alt penitenciar, condamnați la moarte, au făcut recurs, așteaptă să fie judecați de curtea supremă”, a mai spus Tudorel Toader. Despre întâlnirea cu acești trei tineri condamnați, Tudorel Toader a spus că ”a fost emoționantă. Ionuț Gologan a fost arestat când nu avea împliniți 20 de ani. E în penitenciar de 5 ani. Dacă fapta o comiteau în România, primeau o pedeapsă cu o anumită durată”. 

Mesaj pentru familia lui Ionuț Gologan

Pentru familia lui Ionuț Gologan, ministrul a spus: ”Dacă ar fi dorința mea, alta ar fi situația. Le transmit să aibă o speranță, un optimism moderat. Am reușit să stabilim relații de cooperare juridică între România și Malaezia, care până joi nu au existat. Am discutat cu procurorul general și ministrul de Justiție pentru încheierea unor tratate. Vor veni niște experți de acolo în România și vom negocia niște tratate, despre extrădare și transferul persoanelor condamnate. Dacă cei doi vor primi pedeapsa, dar să nu fie capitală, vor putea fi aduși în țară să execute pedeapsa pe viață, dar scapă de temerea execuției capitale. În privința lui Gologan, lucrurile sunt mai avansate, dar nu înseamnă că nu e soluție. El e condamnat, a făcut cerere de grațiere și i-a fost respinsă. Asta nu înseamnă că nu poate reveni la o nouă solicitare. Am vorbit și cu avocatul celor trei români”. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29