SUA lansează o anchetă privind afacerile cu inteligență artificială derulate de Microsoft, OpenAI, Google și Amazon

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Autoritatea de reglementare a comerțului din Statele Unite a lansat joi o anchetă privind investițiile și parteneriatele realizate de unele dintre cele mai mari companii din domeniul inteligenței artificiale generative.

Investiția Microsoft în OpenAI s-ar putea confrunta cu un control din partea UE, potrivit unor oficiali. Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a precizat într-un comunicat că a emis ordine către cinci companii prin care le-a cerut să furnizeze informații în acest sens, printre care Alphabet, compania-mamă a Google, Amazon, Anthropic, Microsoft și OpenAI, producătorul ChatGPT.

Ancheta se va concentra asupra autorității și drepturilor pe care le-au conferit investițiile giganților tehnologici în companiile de inteligență artificială aflate la început de drum și dacă aceste tranzacții dăunează concurenței loiale, se arată în comunicatul agenției.

"Studiul nostru va pune în lumină dacă investițiile și parteneriatele urmărite de companiile dominante riscă să distorsioneze inovația și să submineze concurența loială", a declarat Lina Khan, președintele FTC, într-un comunicat. Autoritatea britanică pentru concurență și piețe efectuează o examinare similară.

Ancheta reprezintă primul efort concret al agenției de a examina firmele de inteligență artificială și modul în care acestea folosesc parteneriatele pentru a-și extinde aria de acoperire și influența în această industrie în creștere rapidă.

Anthropic și Amazon au refuzat să comenteze. Microsoft, Amazon, Google și OpenAI nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Relația de ani de zile dintre Microsoft și OpenAI este cea mai cunoscută dintre aceste parteneriate. Mai recent, Google și Amazon au încheiat acorduri de mai multe miliarde de dolari cu Anthropic, un alt startup de AI cu sediul în San Francisco, format de foști lideri ai OpenAI.

Microsoft a declarat în trecut că OpenAI nu este o filială aflată sub controlul său, deși este cel mai mare acționar al OpenAI după o investiție de 10 miliarde de dolari. Microsoft deține un loc de observator, fără drept de vot, în consiliul de administrație al OpenAI.

Anthropic și Amazon au refuzat să comenteze. Microsoft, Amazon, Google și OpenAI nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Khan, o cercetătoare în domeniul antitrust care a pledat mult timp pentru o aplicare reînnoită a legii împotriva monopolurilor, a reprezentat o amenințare la adresa puterii marilor companii de tehnologie de la numirea sa la FTC în 2021.

Sub conducerea sa, FTC a reușit să amendeze cu succes Amazon pentru încălcări ale confidențialității în ceea ce privește camera sa Ring doorbell și, în mai 2023, a anunțat o înțelegere separată cu compania în legătură cu acuzațiile de încălcare a drepturilor de confidențialitate ale copiilor prin faptul că nu a reușit să șteargă înregistrările efectuate de asistentul virtual Alexa.

Sub conducerea sa, FTC a reușit să amendeze cu succes Amazon pentru încălcări ale confidențialității în ceea ce privește camera sa Ring doorbell și, în mai 2023, a anunțat o înțelegere separată cu compania în legătură cu acuzațiile de încălcare a drepturilor la confidențialitate ale copiilor prin faptul că nu a reușit să șteargă înregistrările efectuate de asistentul virtual Alexa.

În plângeri anterioare, cum ar fi cazul FTC împotriva Meta în 2021, agenția a vizat giganții din domeniul tehnologiei cu acuzații de comportament anticoncurențial în legătură cu achizițiile de concurenți. Odată cu anunțul de joi, FTC și-a îndreptat atenția asupra spațiului AI, unde companiile au ales să crească investițiile în firme mai mici, mai degrabă decât să achiziționeze companii în mod direct.

"Examinăm dacă aceste legături permit firmelor dominante să exercite o influență nejustificată sau să obțină acces privilegiat în moduri care ar putea submina concurența loială", a declarat joi Khan în discursul de deschidere la un forum privind IA, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel