Adrian Vintilă, specialist în energie și board advisor Future Energy Leaders (FEL) România, a fost invitat în platoul DC News pentru a vorbi, printre altele, despre eficiența energetică.
„Eficient nu înseamnă să stai în frig, nu înseamnă să îți scazi gradul de confort, ci să păstrezi același confort cu costuri mai mici la energie. Am mers prin școli cu diverse proiecte prin care educam generația tânără, copilașii de clasă primară sau din ciclul gimnazial, cum să utilizeze corect energia și le spuneam să stingă becul atunci când ies din încăpere, să nu mai lase televizorul pornit atunci când n-ar trebui să fie, de exemplu.
Dacă ne ducem la adulți, aici trebuie să înțelegem că fiecare grad în aparatul de aer condiționat, dat în jos, pentru că tot vine sezonul cald, poate însemna o creștere a facturii de 6-8%.Dacă lăsăm aerul condiționat pe 18 grade nu o să simțim mai nimic la nivel termic, dar la factură vom simți. Lucruri care stau la îndemâna tuturor ne pot afecta consumul de energie. Putem folosi și tehnologia, care e la îndemâna tuturor. Dintr-un telefon mobil putem folosi centrala termică și să o planificăm să funcționeze doar atunci când suntem în în casă sau când ne apropiem de casă. Putem avea și sistemul de iluminat pe telefon”, a declarat acesta.
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Într-un context în care idealul unei administrații publice suple și mai reduse numeric pare de neatins, o ordonanță de urgență recent adoptată permite consiliilor județene să înființeze ghișee de eficiență energetică. Aceasta oferă oportunitatea creării a aproape 170 de noi posturi bugetare, depășind normativul de personal existent.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care fiecare consiliu județean, precum și Primăria Capitalei, vor înființa ghișee de eficiență energetică. Aceste ghișee vor fi ocupate de angajați noi, în afara posturilor deja existente. Justificarea pentru această măsură este o prevedere din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care obligă la crearea celor 42 de ghișee în primul trimestru al acestui an.
Rețeaua de ghișee unice va sprijini atingerea țintelor asumate de România prin Planul Național Energie Schimbări Climatice și prin Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung. Scopul este de a sprijini renovarea parcului național de clădiri, atât rezidențiale, cât și nerezidențiale, pentru a atinge un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonizare până în 2050.
Noua rețea de ghișee nu va folosi personalul existent, ci va crea posturi noi. Costurile pentru dotările necesare fiecărui ghișeu (două scaune, două birouri și două computere) vor fi suportate de la bugetul de stat prin PNRR, iar cheltuielile de instruire a personalului vor fi de asemenea acoperite. Salariile, însă, vor fi plătite de consiliile județene. MDLPA nu a specificat încă suma exactă necesară pentru aceste posturi nou create.
Actul normativ prevede și înființarea unui punct unic de informare online, destinat să asigure furnizarea de informații unitare despre programele de finanțare privind eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie. Acest punct va oferi acces la informații sintetice și pagini de internet dedicate, asemănător cu ceea ce vor oferi ghișeele fizice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu