Papa Francisc, rugăciune pentru oprirea războiului din Ucraina: Dacă vom continua, ca și Cain, să adunăm pietrele de pe câmp pentru a-l ucide pe Abel. Iartă-ne

Foto: Vatican News
Foto: Vatican News

Papa Francisc a lansat miercuri o rugăciune emoţionantă pentru pace, cerând "iertare" pentru morţii şi violenţele din Ucraina, evocându-i pe Cain şi Abel.

În cursul dimineții de miercuri, papa Francisc s-a întâlnit, în bazilica San Pietro, cu un grup de studenți din Milano, cărora le-a cerut să adreseze un gând copiilor ucraineni aflați „sub bombe”.

Într-o lume în care bărbații și femeile trăiesc „sub presiune”, în proiecția unui viitor alcătuit din mașini și roboți care dau iluzia „tinereții veșnice”, începe să se contureze ideea unei „catastrofe finale care ne va face să dispărem”: „Ce se s-ar întâmpla în cazul unui eventual război atomic” – a spus papa în cateheza audienței generale, referindu-se la repetatele amenințări nucleare apărute în aceste circa douăzeci de zile de război din Ucraina. Scenariul este apocaliptic, dar pare să se răspândească din ce în ce mai mult în rândul oamenilor obișnuiți: „A doua zi” – dacă mai există zile și ființe omenești – „va trebui să o luăm de la zero. Totul ar fi distrus și luat de la zero” – a comentat Sfântul Părinte.

La finalul audienței generale, papa Francisc a revenit asupra războiului din Ucraina pentru a atrage atenția asupra barbariei care are loc în țara est-europeană. Apelul său a luat forma unei rugăciuni sincere, scrisă de arhiepiscopul de Napoli, monseniorul Domenico (Mimmo) Battaglia, pe care Suveranul Pontif a recitat-o împreună cu credincioșii, în Aula Paul al VI-lea.

Vezi și: Mihail Gorbaciov: ”Pericolul este imens”. De ce se tem rușii

"În durerea cauzată de acest război, haideți să ne rugăm cu toții, împreună, cerându-i Domnului iertare și implorând pacea. Ne vom ruga cu o rugăciune pe care a scris-o un episcop italian" – a spus papa Francisc, rostind: "Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Doamne Isuse, născut sub bombele Kievului, miluiește-ne pe noi! Doamne Isuse, care ai murit în brațele mamei tale, într-un buncăr din Harkov, miluiește-ne pe noi! Doamne Isuse, trimis la douăzeci de ani pe front, miluiește-ne! Doamne Isuse, care încă mai vezi mâinile înarmate la umbra crucii tale, ai milă de noi! Iartă-ne, Doamne, dacă, nemulțumiți de cuiele cu care ți-am străpuns mâna, continuăm să ne potolim setea cu sângele celor sfâșiați de arme", potrivit vaticannews.ro.

„Opriți mâna lui Cain”

„Iartă-ne, dacă aceste mâini pe care le-ai creat pentru a păzi, s-au transformat în instrumente de moarte" – a spus în continuare papa Francisc.

„Iartă-ne, Doamne, dacă vom continua să ne ucidem fratele, dacă vom continua, ca și Cain, să adunăm pietrele de pe câmp pentru a-l ucide pe Abel. Iartă-ne. Iartă-ne, dacă vom continua să justificăm cruzimea prin oboseala noastră, dacă prin suferința noastră legitimăm cruzimea acțiunilor noastre. Iartă-ne, Doamne, războiul. Iartă-ne, Doamne, războiul”.

Papa Francisc a înălțat spre Domnul implorarea de a opri mâna lui Cain, de a ne lumina conștiința, de a nu îngădui să se facă voia noastră, de a nu ne abandona acțiunilor noastre. „Oprește-ne, Doamne, oprește-ne! Și când ai oprit mâna lui Cain, ai grijă și de el. El este fratele nostru. Doamne, oprește violența! Oprește-ne, Doamne!”

Papa Francisc s-a rugat și  pentru copiii ucraineni „victime ale trufiei adulților"

„De data aceasta, să ne rugăm mai ales pentru pace în Ucraina”, a spus Sfântul Părinte. În cadrul întâlnirii de miercuri dimineață (16 martie) din bazilica San Pietro, cu aproximativ două mii de studenți de la institutul profesional „La Zolla”, din Milano, papa Francisc le-a cerut „să se gândească, să adreseze un gând” numeroșilor copii, băieți și fete „care sunt în război, care suferă, astăzi, în Ucraina și care sunt ca noi, ca voi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel