Olguța Vasilescu: „în sistemul bugetar nu trebuie să avem angajaţi part-time"

Lia Olguța Vasilescu a declarat că în sistemul bugetar nu ar trebui să existe angajați part-time. Ministrul motivează prin faptul că la stat încă există persoane cu contracte part-time, însă care lucreză cu normă întreagă.

Astfel, angajații cu jumătate de normă nu beneficiază de asigurare de sănătate sau de pensie.

„Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie, pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la Ministerul Educaţiei să completeze aceste norme, în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli", a declarat Olguţa Vasilescu, la Realitatea TV.

 

Plăteau pentru două, dar lucrau opt

 

„Sunt 153.000 de slujbe care au ieşit în economia albă, practic, ei plăteau contribuţiile la două ore, dar lucrau opt şi noi ştim cum este cu munca la negru pentru că ITM-urile au făcut foarte multe verificări şi au găsit asemenea situaţii. În momentul în care au văzut că nu se mai permite să nu plătească contribuţiile la salariul minim pe economie, au luat măsura de a plăti în mod real şi ştatele către stat şi salariile pe care le plăteau angajaţilor respectivi", a explicat deminitarul.

 

Excepții

 

Olguța Vasilescu a precizat că ordonanţa de urgenţă cu privire la salarii cuprinde şi excepţii de la plata contribuţiilor pentru angajaţii part-time.

„Sunt exceptaţi elevii şi studenţii care lucrează part-time ca să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim, persoanele cu handicap, care oricum, prin lege, nu pot să lucreze o normă intreagă, pensionarii, care pot lucra part-time fără să plătească aceste contribuţii, dar şi cei care au deja o slujbă, un contract de opt ore undeva şi mai lucrează încă două ore la part-time. Este o măsură pentru protecţia angajaţilor respectivi pentru că şi ei trebuie să beneficieze de o asigurare medicală şi de pensie", a mai spus ministrul Muncii.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy