Lovitura din Parlament, după demisia lui Oprea

Demisia lui Gabriel Oprea vine după o altă lovitură grea pentru UNPR: protocolul semnat cu PSD. Practic, protocolul stabilește că UNPR este pe cont propriu, la parlamentare. La locale, acolo unde UNPR are primari puternici, PSD nu-și va risipi forțele, luptând împotriva acestora, dar și-i va trece în palmares, după locale.  

Partidul lui Oprea, așa cum era cunoscut la nivelul electoratului, rămâne, de joi, fără Oprea. Va rezista UNPR șocului?

APR, partidul lui Meleșcanu, înființat în 1997, s-a prăbușit în 2000, după alegerile locale, la care a luat 15%, pentru că liderul a fost, tangențial, implicat într-un scandal care îl viza pe Ion Iliescu. Partidul lui Dan Diaconescu a dispărut din politică, odată cu liderul său, majoritatea parlamentarilor plecând la...UNPR. România Mare a urmat traseul liderului: de la 20 de procente, în 2000, a ajuns sub pragul electoral, odată cu declinul lui Vadim.  

Partidul depinde mai mult de primarii în funcție, decât aceștia de partid, iar sezonul negocierilor este în toi. Ce poate oferi UNPR primarilor? Sprijin în consiliul local-la nivelul cotei pe care o are partidul. Sprijin guvernamental- dacă face pragul electoral și intră la guvernare.

Vezi și: Scenariu bombă care dinamitează PSD la alegerile locale 

Parlamentarii partidului, după demisia liderului, sunt, spune politologul Alfred Bulai, jucători liberi de contract. Formațiunile mari vor transfera vârfurile, novicii rămân pe afară.

De ce ar rămâne uniți parlamentarii UNPR? În cei patru ani de mandat,  unirea le dădea putere: partidul era disciplinat, voturile UNPR înclinau balanța. Separat, indivizii nu aveau forța organizației. La o moțiune de cenzură, votul UNPR era decisiv. Moțiuni de cenzură, însă, nu mai are cine să introducă. Niciun partid nu dorește să dea jos guvernul, niciun partid nu moare să-l apere.

Singurul vot important ar mai fi de dat la o eventuală OUG  pentru alegeri în două tururi (scenariul în care vine CCR cu o decizie care atacă legea pentru locale,  iar Cioloș dă ordonanță de urgență). Până atunci, parlamentarii UNPR vor fi ales, deja, tabăra. Probabil, mulți au început negocierile încă de acum o lună, când a căzut acordul pentru locuri pe listele PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel