John Ashbery, poet premiat cu Pulitzer, a murit

Doliu
Doliu

John Ashbery, unul dintre cei mai apreciați poeți americani din secolul al XX-lea, premiat cu numeroase distincții literare de prestigiu, inclusiv cu premiul Pulitzer și National Book Award, a murit la vârsta de 90 de ani în Hudson, un oraș din statul New York, a anunțat duminică familia scriitorului, citată de AFP.

Opera lui John Ashbery, autor de poezie avangardistă și experimentală, a generat uneori controverse, întrucât unii dintre cititori și dintre critici considerau că poeziile sale sunt prea puțin accesibile publicului larg.

"Mi s-a spus că poeziile mele nu ar fi accesibile", declara John Ashbery într-un interviu acordat în 2005 radioului public american, NPR. "Însă poeziile mele vorbesc despre intimitatea noastră și despre dificultatea de a ne gândi la noi înșine".

"Însă eu cred că sunt accesibile dacă există dorința de a le înțelege", a adăugat el.

Născut pe 28 iulie 1927 în Rochester, un oraș din statul american New York, John Ashbery a studiat la Universitatea Columbia. Îi plăcea să combine în textele sale limbajul folosit de americani în viața de zi cu zi și diverse considerații elevate.

Volumul său de poezie "Self-Portrait in a Convex Mirror" l-a ajutat să devină, în 1976, singurul scriitor american care a obținut trei recompense literare majore în același an pentru aceeași operă — premiul Pulitzer, National Book Award și National Book Critics Circle Award.

În 2002, poetul american a fost recompensat de guvernul Franței cu Legiunea de Onoare în rang de Ofițer, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel