A încălcat Băsescu recomandarea lui Nuland?

Traian Băsescu a așteptat patru zile pentru a vorbi, după vizita dnei Victoria Nuland în România. Când l-a sunat Joe Biden, a postat în câteva ore un comunicat. Acum nimic: nici ”18,30”-ul, nici comunicatul. Și era, vorba ceea, prilej de breaking news în zi de duminică, atunci când e criză de știri, sau luni, când acoperirea ar fi fost maximă.

Absența comunicării publice pe tema vizitei putea avea mai multe explicații. În primul rând, o schimbare de strategie a președintelui jucător, impusă de la Washington. Sau, poate, discuțiile au avut ca temă o afacere internațională. Ceva ce trebuie cunoscut doar în cercul închis al marilor actori care fac și desfac destinele planetei, asigură securitatea regională etc.  Poate i s-a cerut să asigure stabilitate, nu conflict, pe scena politică din țară. În acest sens, am notat și răspunsurile diplomatice ale dnei Nuland  la întrebările capcană detonate de propagandiștii portocalii:  ”Nu voi intra în dezbaterea internă din Romania (la provocările legate de absența lui Ponta) și ”Nu voi intra în procesele interne, poziția noastră a fost clară la momentul respectiv” (la capitolul ”marțea neagră”).

Auto-aliniat la orice solicitare a ”partenerilor”, fie ea și nerostită, preșdintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se abțină de la specularea în cheie politică a vizitei. Aliniat la solicitările Constituției, ar fi trebuit să transmită mesajele primite de la dna Nuland, pe cale instituțională, celor doi șefi ai Camerelor și premierului.

Cu patru zile întârziere, Traian Băsescu, mentorul unui partid politic și conducătorul Dreptei aflate în opoziție, iese și lansează atacuri politice la adresa adversarilor săi, Crin Antonescu și Victor Ponta. Astfel, o atrage pe asistenta secretarului de stat în dezbaterea internă, mai mult ca sigur fără acordul ei ( ”eu v-am prezentat o realitate în care suntem, o concluzie”, spune președintele... deci,  se subînțelege, concluzia e sa, nu a discuțiilor, care nu pot fi menționate public).

Mie mi se pare că ultimul ”18,30” denotă disperare, dacă a recurs la aceste tehnici retorice pentru a se agăța de fusta aliatului american. Noul acord din USL, anunțat în cursul zilei de luni, a redus mult din marja de manevră a jucătorului. Nu estomparea vizitei o aștepta Traian Băsescu, ci poziționarea USL. Prin atacurile pe care le-a derulat sistematic, când la Antonescu, când la Ponta, nu a reușit să-i separe, ci i-a unit, la fel ca în urmă cu doi ani. În momentul de față, scena politică din anul 2014 arată la fel ca în 2012. Iar emisarul Gordon, teoretic, nu ar mai avea cum să intervină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel