Imagine impresionantă cu "Mâna lui Dumnezeu", realizată de NASA

mana lui Dumnezeu 1
mana lui Dumnezeu 1

Cercetătorii de la NASA au reușit să surprindă într-o fotografie de excepție un nor de materie cosmică, a cărei formă distinctă i-a determinat pe oamenii de știință să-i dea numele de "mâna lui Dumnezeu".

Potrivit descopera.ro, imaginea a fost realizată cu ajutorul a două observatoare astronomice ale NASA: Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) și Chandra X-ray Observatory, primul captând norul de materie cosmică în raze X cu energie înaltă, în timp ce al doilea observator a folosit radiația X cu energie joasă.

Fotografia reprezintă un aşa-numit plerion (sau PWN – pulsar wind nebula) - o nebuloasă a cărei dinamică se datorează vântului stelar emis de un pulsar (o stea neutronică, mică şi foarte densă, care se roteşte emiţând fascicule de radiaţie electromagnetică.) Stelele neutronice reprezintă rămăşiţele foarte dense ale unor stele care au explodat (supernove).

În cazul de faţă, radiația X emisă la interacțiunea vântului stelar cu câmpurile magnetice din vecinătate a luat forma spectaculoasă a unei mâini.

Deși „Mâna lui Dumnezeu” se poate spune că este o exemplificare a fenomenului numit pareidolia – fenomenul psihologic care constă în a percepe contururi sau forme familiare în imagini vagi sau întâmplătoare – de pildă, atunci când ni se pare că un nor are forma unui animal, imaginea captată de cercetătorii de la NASA se datorează unor fenomene astrofizice naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel