Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Există alternative la vaccinare? Un medic celebru din Israel răspunde părinților din România

De ce sunt folosite atât de multe vaccinuri? Care este impactul vaccinării împotriva pneumoniei? Este un program de vaccinare anti-pneumococică absolut necesar? Funcționează protecția indirectă? Dar imunizarea naturală? Îmbunătățirea igienei și a alimentației pot înlocui vaccinarea? Am adresat aceste întrebări, extrem de actuale în plină dezbatere a legii vaccinării, unui expert recunoscut pe plan mondial.

Profesorul Ron Dagan, specializat în pediatrie și boli infecțioase, de la Soroka University Medical Center, Israel, a răspuns întrebărilor DCNews pe tema vaccinării.

Domnule Profesor, judecând după experiență dumneavoastră din Israel, care este impactul vaccinării anti-pneumococice la copii?

 RD: S-a observat o reducere impresionantă a bolilor pneumococice invazive (BPI), a pneumoniei, otitei medii, a rezistenței la antibiotice, precum și a utilizării antibioticelor. De asemenea s-a observat reducerea portajului de pneumococi și o protecție indirectă împotrivă bolilor pneumococice la toate vârstele, inclusiv la adulți.

Unii factori de decizie afirmă că vaccinarea anti-pneumococică este de dorit a fi introdusă în Programul Național de Vaccinări, dar nu absolut necesară. Ce argumente ați folosi pentru a demonstra că este absolut necesară?

RD: Vaccinul pnemococic conjugat este unul dintre vaccinurile cu cel mai mare impact asupra sănătății publice. Așa cum am arătat la întrebarea anterioară, este evident că vaccinurile pneumococice conjugate contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a tuturor indivizilor dintr-o anumită comunitate, inclusiv a nou-născuților și a vârstnicilor. Vaccinarea anti-pneumococică este absolut necesară și este considerată în acest fel în toate țările dezvoltate, în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, precum și de Organizația Mondială a Sănătății.

Tulpinile din România, printre cele mai rezistente la antibiotice din lume

 Auzim în ultima vreme tot mai multe păreri împotrivă vaccinării în general. Cum considerați că ar trebui să le răspundem părinților care sunt împotrivă vaccinurilor?

 RD: Există două categorii de părinți sceptici la vaccinare. Sunt părinți ezitanți, la care datele de siguranță și de eficacitate ar putea fi de folos, pentru a-i convinge. Și, există părinți total împotrivă vaccinărilor, pe care nici măcar nu încerc să îi conving.

 Rezistența la antibiotice este o problemă de care auzim vorbindu-se tot mai des în ultima vreme. Care este legătură dintre vaccinarea anti-pneumococica și rezistența la antibiotice?

 RD:Tulpinile de pneumococ identificate în România sunt dintre cele mai rezistente la antibiotice din întreagă lume; multe dintre aceste tulpini sunt incluse în vacinurile pneumococice conjugate, în special în vaccinul pneumococic conjugat 13-valent. Vacinurile pneumococice conjugate vor reduce îmbolnăvirile și transmiterea tulpinilor pneumococice rezistente la antibiotice. Mai mult decât atât, putem arăta că vaccinurile pneumococice conjugate au condus la reducerea consumului de antibiotice, care indirect previne nu numai dezvoltarea rezistenței pneumococilor, dar și a rezistenței altor bacterii din flora normală (așa numitul microbiom).

 În opinia dumneavoastră care sunt factorii de success ai implementării unui program de imunizare anti-pneumococică?

  RD: Să fie implementat imediat, să acopere cât mai mulți copii posibil și să utilizeze vaccinul pneumococic conjugat cu cel mai extins spectru și cel mai imunogen.

 Cum vedeți viitorul vaccinării anti-pneumococice?

 RD: Avem nevoie de vaccinuri cu spectru mai larg, deoarece există alte tipuri pneumococice care nu au fost eradicate și care uneori le înlocuiesc pe cele existențe. Aceste vaccinuri pot fi de mai multe feluri, dar cel mai realist ar fi să avem în viitorul apropiat mai multe serotipuri incluse în vaccin.   

 Care sunt următorii păși pe care oamenii de știință, companiile farmaceutice și autoritățile ar trebui să îi facă pentru a evită mai multe îmbolnăviri cu pneumococ?

 RD: o parte din răspuns se regăsește mai sus. În plus, este necesară cercetarea continuă în domeniul vaccinurilor proteice, a vaccinurilor corpusculare și pentru îmbunătățirea imunogenitatii în unele cazuri. De asemenea, sunt necesare studii pentru evaluarea programelor de imunizare în cadrul cărora se administrează mai puține doze.

Imunitatea dată de vaciin, mai bună decât cea dobândită natural

 Este imunitatea dobândită pe cale naturală mai bună decât cea dobândită în urmă vaccinării?

 RD: Problemă este că la sugari și copiii mici, la vârstnici și la persoanele imunodeprimate, răspunsul imun în urma infecției naturale este foarte slab. Vaccinurile pneumococice conjugate induc o imunitate mai bună decât cea dobândită pe cale naturală, dar numai pentru serotipurile incluse în vaccin.

 Ce reprezintă protecția indirectă? Există cu adevărat? Funcționează?

 RD: Termenii pe care îi putem folosi sunt fie "protecție de colectivitate', fie "imunitate indirectă", fie "protecție de turmă". Mecanismul se explică prin reducerea portajului nazofaringian cu serotipuri pneumococice vaccinale la copiii vaccinați. Aceștia nu mai transmit pneumococii altor persoane, cum ar fi în special nou-născuții nevaccinați încă, sau vârstnicii și imunodeprimații. Protecția indirectă este reală și previne de fapt, mai multe cazuri de îmbolnăviri decât cele prevenite prin imunitate directă la cei vaccinați.

 Este adevărat că o mai bună igienă și nutriție au dus la prevenția unui număr mai mare de decese și de îmbolnăviri decât prin vaccinare?

 RD: Este adevărat că măsurile sporite de igienă și o mai bună nutriție au condus la reducerea numărului de decese și de îmbolnăviri. Pe lângă aceste măsuri, un număr și mai mare de îmbolnăviri pot fi prevenite prin vaccinare.

 Cum acționează vaccinurile? Acționează împotrivă virusurilor și a bacteriilor?

 RD: În general, da. Vaccinurile pneumococice conjugate acționează împotrivă serotipurilor pneumococice conținute în vaccin.

 De ce există atât de multe vaccinuri?

 RD: În prezent, suntem capabili să prevenim o serie de boli mortale sau cu impact considerabil asupra sănătății; fiecare vaccin este capabil să prevină tipul de îmbolnăvire pentru care a fost specific conceput. De aceea avem mai multe vaccinuri și probabil ar trebui să avem și mai multe!

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel