Egipt: Șase mumii descoperite în Luxor

Mumie
Mumie

Șase mumii, sarcofage din lemn în culori vii și o mie de figurine funerare - sunt descoperirile fabuloase pe care le-au făcut arheologii într-un mormânt din epoca faraonică în sudul Egiptului, a anunțat marți Ministerul Antichităților, citat de AFP.

Mormântul, situat în apropiere de Luxor, veritabil muzeu sub cerul liber, și de Valea Regilor, i-a aparținut cel mai probabil lui Userhat, un magistrat din cea de a 18-a dinastie (1550-1295 î. Hr.), care purta titlul de "judecător al orașului", dar a fost reutilizat câteva secole mai târziu în timpul celei de a 21-a dinastii, pentru a primi alte mumii.

"A fost o surpriză să descoperim atâtea elemente în interior: ustensile din argilă purtând numele proprietarului mormântului, mai multe sarcofage și mumii, precum și peste o mie de 'ushabti', mici statuete funerare depozitate în morminte pentru a-l înlocui pe cel mort în corvezile din viața de apoi", a indicat ministrul antichităților, Khaled al-Anani, cu prilejul unei vizite la mormânt organizate pentru presă.

"Este o descoperire importantă și nu s-a terminat încă", și-a exprimat el satisfacția.

"Există acolo șase mumii, dar am descoperit și alte fragmente care indică că am putea avea mai multe pe viitor", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a ministerului, Nevine el-Aref.

Egiptul a dat recent undă verde mai multor proiecte arheologice, în speranța că vor fi făcute noi descoperiri în domeniu, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel