Șeful BCE Mario Draghi, luat la întrebări de Ombudsmanul European

Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, i-a cerut clarificări preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cu privire la legăturile sale şi implicarea BCE în G30, un grup consultativ format din bancheri, legislatori, economişti şi manageri de fonduri, informează Reuters. 

Într-o scrisoare trimisă vineri lui Mario Draghi, şi publicată vineri, Emily O'Reilly susţine că reuniunile G30 "nu sunt transparente" şi a ridicat un semn de întrebare cu privire la apartenenţa preşedintelui BCE la acest club. 

"Atunci când membrii BCE participă la reuniunile organizate de G30 trebuie să respecte normele de transparenţă ale Tratatului. Cu toate acestea, reuniunile G30 nu sunt transparente", susţine Ombudsmanul European în scrisoare sa. În aceste condiţii, Emily O'Reilly a solicitat BCE să analizeze posibilitatea publicării agendelor şi a sumarelor reuniunilor G30 . 

Mario Draghi are timp până în luna septembrie să răspundă, în scris, la scrisoarea Ombudsmanului European. 

Noua investigaţie a fost declanşată de o plângere formulată de grupul de activişti Corporate Europe Observatory, potrivit cărora apropierea dintre oficialii BCE şi cei ai G30 este incompatibil cu rolul de organism de supervizare a sectorului bancar din zona euro, asumat de BCE din 2014. 

Printre membrii G30 se numără şi preşedinţii mai multor bănci comerciale, precum Jacob A. Frenkel de la banca americană JPMorgan şi omologul său de la banca elveţiană UBS, Axel Weber. Ambele bănci au divizii în zona euro care sunt supervizate direct de BCE. 

Plângere similară, respinsă

O plângere similară a fost respinsă în 2012 de Ombudsmanul European de la acea dată. Însă Emily O'Reilly crede că noile atribuţii ale BCE în domeniul supervizării bancare impun o nouă investigaţie. În scrisoarea sa O'Reilly s-a întrebat dacă apartenenţa lui Draghi la G30 este în interesul public sau poate fi considerată că o chestiune de interes personal având în vedere că la una din reuniuni a fost înlocuit de adjunctul său, Vitor Constancio. 

În replică, un purtător de cuvânt de la BCE a anunţat că instituţia cooperează cu Ombudsmanul European, la fel cum a făcut şi la precedenta investigaţie. 

Înfiinţat în anul 1978, G30 se descrie ca o "organizaţie privată internaţională nonprofit". Printre membrii G30 se numără Mario Draghi, omologii săi de la Banca centrală a Marii Britanii, Banca centrală a Canadei, Banca centrală a Chinei, precum şi economişti reputaţi cum este laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman. 

Mario Draghi este membru al G30 încă din 2006, când era guvernator al Băncii centrale a Italiei. De asemenea, vicepreşedinţii BCE, Vitor Constancio şi Sabine Lautenschlaeger, au luat cuvântul la reuniunile G30 iar discurile lor au fost publicate pe pagina de Internet a BCE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel