Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta, a explicat care pot fi efectele prafului saharian asupra sănătății, respectiv cum ne putem proteja și ce categorie de persoane este vulnerabilă în fața acestui fenomen.

În intervalul 23 aprilie, de la ora 09:00, până la 24 aprilie, ora 13:00, va circula către sud-estul Europei a masă de aer ce transportă particule de praf provenite din deșertul saharian. Această masă de aer va traversa teritoriul României în ziua de marți, 23 aprilie, și în prima parte a zilei de miercuri, 24 aprilie. Praful saharian are efecte asupra sănătății. În cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta, a explicat care pot fi aceste efecte, cum ne putem proteja și care sunt persoanele cele mai vulnerabile în fața prafului saharian.

Cât de periculos este praful saharian? Ce efecte aduce asupra sănătății?

"Fiind vorba de niște particule foarte fine ele, sigur, au posibilitatea să intre căile aeriene și să producă iritație locală. Cele mai mari riscuri sunt pentru persoanele care sunt deja cunoscute cu afecțiuni respiratorii și care în momentul unor astfel de situații, când sunt alerte, pentru că a fost și această situație o alertă din partea autorităților, trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă, dacă se poate. Dacă ies, să aibă cu ei medicația suplimentară și medicația de rezervă. Pentru ceilalți, organismul are capacitatea să estompeze simptomatologia, dar persoanele care au alergii pot să aibă simptome similare, reacții, cum ar fi lăcrimat, strănut, tuse, disconfort", a spus Beatrice Mahler.

Cum pot să se protejeze astmaticii și cei cu probleme de plămâni?

"De regulă, fiecare pacient care suferă de o boală cronică trebuie să primească de la medicul specialist un medicament, unul sau mai multe medicamente, pe care să le folosească în situații excepționale sau în situații particulare. De regulă, un pacient își cunoaște simptomatologia, atât cel cu alergii, cât și cel cu o boală respiratorie. Un pacient care începe să tușească, care expectorează mult, după o un moment cu praf saharian, va trebui să știe că poate să suplimenteze doza de medicație inhalatorie, pentru a evita să ajungă la camera de gardă. Aici nu vorbim de persoane care sunt sănătoase. În mod excepțional, pot să existe momente de debut ale unei simptomatologii la o persoană sănătoasă, dar sunt cazuri rare și nu cred cred că pot să vină cu un impact atât de mare", a explicat Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta.

CITEȘTE ȘI: GALERIE FOTO Praf saharian pe mașini și haine: ”Praf roșu. Se vede și pe cer!”. Meteorologii atenționează că sunt concentrații mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel