GALERIE FOTO Praf saharian pe mașini și haine: ”Praf roșu. Se vede și pe cer!”. Meteorologii atenționează că sunt concentrații mari

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Află în articol care este explicația prafului roșiatic care au acoperit mașinile românilor în această dimineață.

Sute de românii vorbesc pe rețelele sociale că în această dimineață s-au trezit cu mașinile acoperite de un praf roșiatic, alții afirmând că ar fi portocaliu. Pe un grup din Iași, spre exemplu, au oamenii spun că au observat că și-au pătat și hainele în momentul în care au ieșit din casă pentru a merge la muncă. În plus, praful roșu s-a depus și pe pervazuri.

"Am scos mașina din garaj cu parbrizul curat și după 400 de metri în care nu am întâlnit nicio mașină, deja era zoios rău"!, a scris un bărbat.

"Așa este, dar nu pare roșu! Parcă te-ar stropi o mașină", scris o femeie.

"Am elucidat misterul. Mă uitam în tramvai și nu știam unde am pătat geacă", a scris un alt internaut.

"Am dat cu mâna pe mașină și am rămas cu praf roșu pe degete", scris altul.

"Se vede și pe cer!", scris o femeie postând și o fotografie în care cerul pare a fi roșiatic.

Mihai Huștiu, ANM: Concentrații de praf au ajuns și deasupra teritoriului țării noastre începând cu noaptea trecută

Mihai Huștiu, meteorolog ANM, a explicat fenomenul observat de români, afirmând că este vorba despre un nou val de praf saharian care a ajuns ân țara noastră.

"Încă de ieri s-a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă dinspre Peninsula Balcanică și România. Într-adevăr, au fost observate concentrații destul de mari de praf în sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, în zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentrații destul de mari în proximitatea Mării Mediterane, iar concentrații de praf au ajuns și deasupra teritoriului țării noastre începând cu noaptea trecută. În această dimineață, masa de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României: Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continuare particule de praf în suspensie.

Când va dispărea praful saharian

Ploile care au căzut noaptea trecută sigur că s-au combinat și cu particulele acestea pline de praf și au căzut la suprafață sub forma unor depuneri de praf roșiatic, cărămiziu, și am observat cu toții acest fenomen. Cred că este al patrulea episod în această primăvară în care avem transport de praf spre țara noastră, toată această situație fiind creată de un ciclon care s-a format în Marea Mediterană, a favorizat transportul de praf dinspre Sahara, Libia și foarte rapid și către Peninsula Balcanică și România.

În continuare acest praf saharian se va deplasa către nord-est, iar după-amiază această masă de aer va părăsi aria geografică a țării noastre. Practic dinspre vest va pătrunde o altă masă de aer ce nu va mai avea particule de praf", a declarat Mihai Huștiu la Antena 3 CNN.

Sursa fotografiilor: DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel