EXCLUSIV  Economic. România, față în față cu SUA. Denigrarea lui Trump, efect distructiv

SUA
SUA

Deputatul independent Remus Borza a vorbit în cadrul Borza Analytica, cu Val Vâlcu, despre situația economică a miliardarilor americani, a analizat realizările administrației Trump și a făcut o paralelă între parametrii economici ai Statelor Unite și cei ai României. 

Remus Borza a precizat faptul că în administrația Trump, anul trecut, Statele Unite ale Americii au cunoscut o creștere și mai evidentă față de 2016, în perioada mandatului lui Barack Obama. Totodată, Borza subliniază faptul că deși SUA a avut o creștere de 2,3%, în România există persoane nemulțumite de creșterea de 7%.

„Trump nu e atât de bogat precum Warren Buffett, care a piedut 5,6 miliarde de dolari sau Jeff Bezos de la Amazon, care a pierdut vreo 3 miliarde de dolari. Zuckerberg de la Facebook, a pierdut în jur de 5 miliarde de dolari. Toată lumea a pierdut mai mult sau mai puțin. A fost un duș rece și pentru economia americană. E un oarecare paradox, pentru că evoluția Statelor Unite ale Americiie una ascendentă, e una pozitivă. Economia americană în 2017 a avansat cu 2,3%, față de 1,6% în ultimul an de mandat al lui Barack Obama, în 2016. Iată, ei se laudă cu 2,3%, noi în continuare, suntem nemulțumiți de o creștere de 7%."

Peste 200 de mii de noi locuri de muncă înSUA. Dar și în România...

Remus Borza a vorbit și despre inflație, fenomen binecunoscut de către toate țările din Europa și despre numărul de locuri de muncă ce au fost create în Statele Unite și România.

„Inflație nu e doar în România. Acum toți ideontologii, toți pricepuții în fenomenul economic, spun că avem o inflație de 3%. În toată Europa a fost anul trecut inflație. La nivelul celor 28 de state a fost o inflație de 1,7% (Marea Britanie 3,1%). Tot 1,7% a avut și SUA, iar anul acesta, specialiștii estimează 1,9% inflație." „S-au creat 227.000 de noi locuri de muncă în SUA. Dacă ați ascultat discursul lui Trump în Starea Națiunii, cu nedisimulată mândrie, a subliniat de mai multe ori “am creat peste 200.000 de noi locuri de muncă”. Tot atâtea a creat și Guvernul Tudose sau Grindeanu în România, dar nu comparăm o țară de 320 de milioane de locuitori cu cel mai mare PIB din lume, cu o țară cu mai puțin de 20 de milioane de locuitori. Raportat la dimensiunea economiei, la suprafață, la populație, sigur, e puțin 200.000 de noi locuri de muncă. Raportat la România, da, e foarte mult."

Același procent de șomeri

Cifre apropiate între cele două state se găsesc și în ceea ce privește rata șomajului.

„Un grad al șomajului foarte scăzut în Statele Unite, cel mai scăzut din ultimii 7 ani de zile, 4,1%, tot atât și în România", a specificat Borza. Spre deosebire de SUA, unde s-au înregistrat creșteri salariale de 2,9%, Borza amintește de creșterile salariale substanțiale din sănătate și cultură din România.

„O creștere anul trecut, subliniată tot de președintele Trump, o creștere a veniturilor salariale de 2,9%, câtă vreme inflația anul trecut în Statele Unite a fost de 1,7%, deci real, în buzunarul americanului a mai rămas un mărunțiș. În România, ne aducem aminte, anul trecut au fost creșteri salariale de 36% în sănătate, 33% în zona de cultură, 25% în administrație. Dacă tot ne raportăm la Statele Unite ca la un model de democrație și economie, astfel de paralelisme își au rostul."

Denigrarea lui Trump, efect de bumerang 

Remus Borza a declarat că propaganda anti-Trump a diverselor entități din Statele Unite joacă un rol distructiv în ceea ce privește imaginea globală a statului. „Această campanie de denigrare, de ridiculizare a președintelui Trump are niște consecințe enorme în ceea ce privește percepția Statelor Unite ca super-putere. (...) Este prima dată în ultimii 50 de ani când Statele Unite își pierd supremația de putere economică politică și militară - rezultatul unui sondaj Gallup făcut în 134 de țări. În percepția cvasiunanimă, Germania este super-puterea econimică, este un paradox (...) Toate aceste războaie interne prin care încerci să decredibilizezi instituțiile și mai ales pe cei aleși în mod democratic, au costuri incomensurabile în ceea ce privește percepția publică. Totul într-o lume globalizată e percepție. Totul e marketing. Pot să fie indicii macroeconomici ai Statelor Unite incredibil de mari, că până la urmă ești judecat după percepții", a declarat Remus Borza la DC News, în cadrul „Borza Analytica".

Vezi AICI integral emisiunea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel