EXCLUSIV  De unde să „furăm meserie” cu energia verde. Adrian Vintilă (FEL România) vine cu două modele pentru țara noastră /video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Adrian Vintilă, specialist în energie și board advisor Future Energy Leaders (FEL) România, a fost invitat în platoul DC News pentru a vorbi, printre altele, despre situația energiei verzi în România.

„În acest moment, putem spune că avem un sistem energetic echilibrat. Avem surse de energie sigure și stabile, precum sursele nucleare. Mai avem o pondere importantă de energie din hidrocentrale, peste 3000 de MW în turbine eoliene, peste 1600 de MW instalați în panouri solare, iar aici lucrurile deja încep să accelereze într-un ritm impresionant. Este adevărat că centralele pe cărbune vor trebui să se închidă la un moment dat, dar nu înainte de a fi puse în funcțiune acele centrale pe gaz. Vedem proiecte de 850 MW la termocentrala din Ișalnița și 475 MW la Turceni, la Complexul Energetic Oltenia.

Sistemul energetic trece, ușor-ușor, spre surse de energie sigure, fie că vorbim de nuclear sau de gaz, dar și spre surse regenerabile, care sunt ieftine. Dar foarte important, legat cum ar trebui să arate sistemul energetic național, ne uităm la modelul spaniol sau la modelul francez. Adesea vedem comparații între prețurile din România și prețurile din Spania și este foarte bine că avem acele modele, trebuie să ne inspirăm de acolo. Acestea au energie nucleară, dacă ne referim la Franța, precum și energie eoliană, dacă ne referim la Spania, care este prima țară din lume unde principala sursă de energie să fie cea produsă de vânt, dar care mai are și centrale cu acumulare prin pompaj, un proiect vechi și în România, încă din anii 1970, care a avut până acum cel puțin șase studii de fezabilitate, pe care țara noastră este obligată să îl facă”, a declarat Adrian Vintilă.

FOTO: Freepik

România marchează o premieră în producția de energie solară

Producția de energie solară devine tot mai importantă în România, iar luni, 4 martie 2024, a avut loc un moment istoric. Pentru prima oară, țara noastră a depășit pragul de 1.000 MW producție instantanee de energie solară, demonstrând potențialul semnificativ al surselor regenerabile.

Evenimentul s-a petrecut la miezul zilei de luni, 4 martie, când parcurile fotovoltaice dispecerizabile din România au generat o putere de 1.026 MW, conform datelor furnizate de Transelectrica. La ora 13:20, energia solară a fost depășită în topul generării de energie doar de centralele pe gaze, hidrocentrale și centrala nucleară de la Cernavodă.

În perioada vârfului de producție a parcurilor fotovoltaice, România a înregistrat un consum relativ mic de energie electrică, ceea ce a permis țării noastre să exporte surplusul de energie. Potrivit cifrelor ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), România dispune de o putere totală instalată dispecerizabilă de 1.600 MW. Pe lângă aceasta, există aproximativ 110.000 de prosumatori în România, cu o capacitate cumulată de circa 1.400 MW, deși producția acestora nu este măsurată sau dispecerizabilă.

Prosumatorii sunt românii care produc energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu și, eventual, livrează surplusul în rețeaua națională. ANRE monitorizează evoluția prosumatorilor pe baza datelor colectate lunar de la operatorii de distribuție. Aceștia din urmă sunt responsabili de racordarea la rețeaua electrică, certificarea calității de prosumator, măsurarea energiei consumate și injectate în rețea și transmiterea informațiilor către furnizori pentru facturarea energiei electrice.

Prosumatorii contribuie semnificativ la reducerea costurilor cu electricitatea și la creșterea producției de energie verde în România. Instalarea echipamentelor pentru producerea energiei electrice, cum sunt panourile fotovoltaice, permite reducerea facturilor la energie și sprijinirea tranziției către surse regenerabile. Cantitatea de energie neconsumată este livrată automat în rețeaua electrică, susținând astfel sistemul energetic național.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel