Cum va arăta Codul anti-șpagă în Sănătate, propus de Raed Arafat

raed_arafat
raed_arafat

Raed Arafat a anunțat că Ministerul Sănătății ia în calcul introducerea unui cod etic pentru furnizorii din sistemul sanitar. Acesta ar trebui să descurajeze companiile private să mai ofere cadouri medicilor sau managerilor, pentru a vinde aparatură, consumabile  sau medicamente în sistem.

Un astfel de Cod etic este introdus deja de șase ani de către Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente. Companiile multinaționale care fac parte din ARPIM se supraveghează reciproc și limitează strict beneficiile pe care medicii le obțin de la aceste firme. Există amenzi care merg de la 5000 la 15.000 de euro, dar și sancțiuni administrative (reclamații la companiile-mamă, pierderea dreptului de vot, excludere din organizație).

Codul etic stabilește cât pot plăti companiile pentru cazarea și masa unor medici invitați la training sau la congrese medicale, interzice cazarea în locații de cinci stele, sponsorizarea soților/soțiilor care vor să însoțească un participant la o conferință, zborul la clasa bussiness, oferirea de obiecte promoționale mai scumpe de 150 de lei. Sunt interzise oferirea de PC-uri, tablete, laptop-uri sau televizoare, ca și plata unor onorarii mai mari de 500 de euro pentru studii sau conferințe. Mesele nu pot trece de 300 de lei pe zi, în țară și 150 de euro, în străinătate, iar onorariul pentru o carte nu poate depăși 500 de euro.

Iată pe scurt prevederile mai importante ale Codului Etic:

Profesioniştilor din domeniul sanitar nu li se pot oferi sau promite niciun cadou, avantaj pecuniar sau beneficiu în natură ca stimulent pentru a prescrie, achiziţiona, furniza, vinde sau administra un produs medicamentos. Nu trebuie oferite sau furnizate plăţi în bani sau în echivalenţi ai banilor (cum ar fi certificatele sau cupoanele cadou).

 Sponsorizările unor evenimente se fac doar  dacă acestea au scopuri educaționale și dacă ”ospitalitatea” nu depășește limite bine stabilite de Codul etic. Niciun membru ARPIM nu poate organiza sau sponsoriza un eveniment care are loc în afara României, dacă majoritatea invitaţilor sunt din țară şi dacă nu este un eveniment internațional. Astfel, se evită turismul științific, când întâlniri ale medicilor români erau organizate în stațiuni din străinătate, reprezentând mai degrabă un bonus oferit ”clienților” decât un eveniment științific.

Participarea la eveniment a soţilor/soţiilor şi a altor însoţitori nu este permisă; toate costurile pe care le implică prezenţa acestora sunt în responsabilitatea acelora pe care îi însoţesc. Ca regulă generală, ospitalitatea furnizată nu trebuie să depăşească pe aceea pe care profesioniştii din domeniul sanitar ar fi, în mod normal, dispuşi să o plătească ei înşişi.

Pentru a nu influenţa profesioniştii din domeniul sanitar, membrii ARPIM vor evita utilizarea locaţiilor renumite pentru facilităţile lor de divertisment, sportive sau pentru “extravaganţa” lor.

Nu este permisă organizarea de evenimente (inclusiv cazarea profesioniştilor din domeniul sanitar) la hoteluri de cinci stele, la evenimentele organizate în România. Nu este permisă sponsorizarea pentru participarea profesioniştilor din domeniul sanitar la evenimente de sine stătătoare cu caracter monden, sportiv sau cultural.

Cheltuieli pentru ”ospitalitate”

Limitele maxime ale cheltuielilor de ospitalitate sunt următoarele:

a)     Călătoria cu avionul (atât locală cât şi internaţională): clasa economică (economy sau coach). Nu sunt admise clasele „afaceri“ (business) şi superioare

b)    Cazarea la hotel (pe teritoriul naţional) buget maxim (TVA inclus):

- în Bucureşti - 675 RON pe noapte, inclusiv micul dejun, respectiv

- în afara Bucureştiului - 520 RON pe noapte, inclusiv micul dejun.

c)     Masă: pentru mese interne, limita maximă este 300 lei pe zi, pentru fiecare persoană, atunci când ospitalitatea include prânz, cină şi coffee-break, sau 150 lei per persoană, atunci când ospitalitatea include o singură masă principală. Pentru mesele în afara ţării limita este de 150 EUR/zi pentru prânz plus cină; această limită nu se aplică pentru mese de tip „gala dinner” organizate ca parte a congreselor internaţionale (menţionate ca atare în documentaţia evenimentului).

Pornind de la informaţiile publice privind activităţile desfăşurate de profesioniştii din domeniul sanitar în cadrul unor clinici sau farmacii private, membrii ARPIM consideră rezonabile următoarele onorarii orare nete, diferenţiate în categoriile de mai jos, fără însă a depăşi un maxim de 500 € net pe activitate:

               i.         80 € net/oră pentru lectori sau moderatori la manifestări din domeniul medical; preşedinţi ai unor societăţi medicale sau asociaţii profesionale la nivel naţional; profesori sau conferenţiari universitari, medici primari.

             ii.         65 € net/oră pentru profesioniştii din domeniul sanitar, care se regăsesc în următoarele situaţii: lectori la evenimente din domeniul medical, preşedinţi de societăţi medicale sau asociaţii profesionale la nivel local; şefi de lucrări (lectori universitari); medici specialişti; farmacişti principali

            iii.         50 € net/oră pentru profesioniştii din domeniul sanitar, care se regăsesc în următoarele situaţii: lectori la evenimente din domeniul medical, medici de familie; asistenţi universitari; farmacişti

            iv.         12 € net/oră pentru profesioniştii din domeniul sanitar care se regăsesc în următoarele situaţii: lectori la evenimente din domeniul medical: alte categorii de profesionişti care nu se regăsesc într-una din categoriile de mai sus.

Sponsorizări și plăți pentru studii cu pacienți

Se pot furniza sau oferi obiecte promoţionale unor astfel de persoane numai dacă cele în cauză sunt necostisitoare-maxim 150 RON, inclusiv TVA.  Obiectele de utilizare strict medicală sunt permise până la o valoare de 500 RON  inclusiv TVA, dar  nu sunt acceptabile obiectele destinate utilizării în scop personal cum ar fi: aparate/dispozitive electrocasnice, telefoane fixe sau mobile, playere, smartphones, tablete electronice, tablete PC, rame foto, laptop-uri, aparate electronice, automobile etc.

Profesioniştii din domeniul sanitar pot primi ca sponsorizare manuale sau lucrări de referinţă şi plata taxelor de membru în asociaţii medicale interne sau internaţionale, sau a taxelor de acces direct pe paginile web ale diferitelor publicaţii de specialitate.

O valoare rezonabilă pentru manualele sau lucrările de referinţă şi alte materiale educaţionale este considerată până la 500 EUR / carte.

Susţinerea cărților publicate de medici este acceptabilă ca sponsorizare doar în situaţia în care publicaţia respectivă va fi distribuită gratuit.

Suma plătită unui profesionist din domeniul medical pentru participarea la un studiu observaţional nu trebuie să depăşească 500 EUR net / pacient / studiu, nu mai mult de 12 vizite / an și o limită maximă de 50 EUR net / pacient / vizita.

Pedepsele pentru încălcarea Codului pot include amenzi sau sancțiuni administrative. Amenzile merg de la 5000 la 15.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel