Primele 1.000 de zile, de la începutul sarcinii și până la vârsta de 2 ani, sunt definitorii pentru dezvoltarea sănătoasă a viitorului adult.
Asigurarea unei nutriții de calitate pentru mamele, sugarii și copiii mici din zilele noastre, constituie fundația pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a viitoarelor generații.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și începerea diversificării după această vârstă, continuând, în paralel, și alăptarea cât mai mult timp posibil.
Nestle susține această recomandare.
„Laptele matern reprezintă alimentul ideal pentru sugar până la 6 luni, conținând toți nutrienții necesari pentru o creștere armonioasă și dezvoltare optimă a copilului. Alimentația naturală asigură un sistem imunitar sănătos și îl protejează față de infecții sau răceli. Statisticile arată că aproximativ 95-98% dintre mame își pot alăptă cu succes copilul, însă trebuie susținute atât de familie, cât și de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de preț dar pe care îl pot oferi copilului lor”, declară dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog, Spitalul Sanador.
Copiii cu vârstă între 1 și 3 ani au nevoi nutriționale mult mai mari decât adulții pe kg/corp, pentru că au un ritm de creștere mai accelerat. În același timp, stomacul lor este mic, reprezentând 20% din capacitatea gastrică a adultului.
La 1 an, copiii au nevoie de 4 ori mai mult fier și de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A și vitamina C decât un adult. Cel mai bun exemplu este laptele: după vârsta de 1 an, atunci când nu mai primesc lapte matern, copiii au nevoie de un lapte de creștere potrivit vârstei, care să le asigure, la fiecare masă, necesarul de minerale și vitamine, nu un lapte care să le îngreuneze digestia; mulți părinți fac greseala de a include în meniul copiilor același lapte pe care îl consumă întreaga familie.
„Principalul obiectiv al unui părinte este să crească un copil sănătos și să îi formeze cele mai corecte deprinderi alimentare, încă din primele 1000 de zile.Am pus mare preț pe alăptare, iar Vlad a fost alăptat până la 6 luni exclusiv. Dar acum că a împlinit un an, trecem printr-un proces natural de înțărcare și am fost nevoită, astfel, să aleg un lapte de creștere care să fie adaptat vârstei, care să-i asigure toate vitaminele și mineralele de care are nevoie și care să îi placă lui Vladuț”, povestește Dana Rogoz, invitat special.
După vârsta de 1 an, atunci când alăptarea nu mai este posibilă, laptele de creștere râmâne un aliment de bază în hrana copilului, specialiștii recomandând 400 – 500 ml zilnic.
„Două mese a câte 250 ml de lapte de creștere asigură copiilor 70% din necesarul zilnic de calciu și zinc și peste 60% din necesarul zilnic de fier. Acest lucru este diferitîn cazul copiilor la care cele 2 mese sunt reprezentate delaptele de vacă,necesitând suplimentarea cu fier, zinc sau calciu pentru un aport nutrițional complet. Laptele de creștereconține deja toate vitaminele și mineralele necesare celor mici pentru o dezvoltare armonioasă”, declarădr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover.
Alimentația necorespunzătoare în primii ani de viață poate conduce la apariția obezității, a anemiei feriprive sau a deficiențelor de calciu și vitamina D, cele mai întâlnite probleme nutriționale în rândul copiilor și care, netratate, se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.
“O cauză importantă a obezității este excesul de proteine, în primii ani de viața, peste nivelul optim pentru creștere, producându-se modificări în organismul celor mici.Diversificarea precoce a alimentației și hrana neadecvată vârstei (cum ar fi laptele cu un conținut mare de proteine de slabă calitate) sunt factori de risc în dezvoltarea obezității“, completeaza dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover.
Laptele de creștere oferă copiilor baza nutrițională de care au nevoie pentru a trece cu succes de la vârsta de sugar la cea de copil mic.
Povestea Nestlé începe în 1867, când Henri Nestlé a creat un produs potrivit pentru alimentația sugarilor care nu puteau fi alăptați, fiind prima dată folosit cu succes în cazul disperat al unui nou-născut prematur care nu putea fi alăptat nici cu lapte matern, nici cu alt substituent convențional cunoscut până atunci, astfel salvându-i viața.
Nestlé continuă să ofere sugarilor și copiilor mici produse de înaltă calitate, inovative, îndelung studiate pentru o nutriție sănătoasă. Sunt peste 200 de lucrări de cercetare publicate (de tip peer-review) și peste 90 de brevete de invenție depuse anual, Nestle investind continuu în cercetare și dezvoltare.
Nestle este prezent în România din anul 1995 și este lider pe piațăîn nutriția sugarilor și a copiilor mici (AC Nielsen, DJ 2014). Nestlé Infant Nutrition oferă o gamă largă de produse, printre care și lapte de creștere pentru copii cu vârsta între 1 și 5 ani (NAN3, NAN4, NAN HA 3, NAN Comfortis 3, Nestlé Junior1+, Nestlé Junior2+, Nestlé Junior3+), deserturi pe bază de lapte pentru sugari (Nestlé Baby Yogo si Nestlé Baby Dessert), piureuri, sucuri și cereale pentru sugari și copii mici (Nestlé).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu