Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cioloș, PREMIER. Mugur Ciuvică, replici cu Bogdan Chirieac privind noul prim-ministru

Liderii coaliției de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR
Liderii coaliției de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR

Analistul politic Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică au analizat ipoteza ca Dacian Cioloș să devină în 2021 din nou premierul României.

Ipoteza lui Chirieac

„Orice ați spune, anul viitor (n.r., 2021), prin toamnă, așa, eu îl văd pe Dacian Cioloș prim-ministru. Prin septembrie, octombrie, noiembrie 2021, anul acesta practic, eu îl văd prim-ministru. Nu exista niciun motiv pentru care președintele Iohannis să hotărască luarea la guvernare a unui partid cu mari probleme sau a unui grup de ONG-uri, până la urmă asta este USR-PLUS, un grup de interese, inclusiv cu viziuni diferite.

(...)Cred că venirea la guvernare este făcută tocmai pentru ca domnul Dacian Cioloș, în 10 luni, să aibă drum deschis pentru funcția de prim-ministru. De ce să fie premier? Asta nu știu, dar probabil pentru același motiv ca în 2016 deși nu-l vedea nimeni premier atunci”, a comentat analistul Bogdan Chirieac, în emisiunea DC NEWS „Miercurea neagră”.

Motive: deschiderea internațională, legătura cu Macron, președinția Renew Europe

„O fi deschiderea internațională, o fi legătura sa directă cu președintele Macron, face un stagiu foarte util în Parlamentul European, este totuși președintele celui de-al treilea grup politic acolo, Renew Europe. Acum, nu pot să spun că sunt îngrijorat sau nemulțumit, fiindcă înseamnă că România contează și, uite, lumea se chinuie să ne pună un șef de la Berlin, Paris, deci nu ne mai lasă de capul nostru așa. Unii sunt de acord, cum sunt eu, unii nu sunt de acord, cum sunt cei de la AUR. Dar, una peste alta, majoritatea este de acord că altfel nu votau”, a continuat Chirieac.

Ipoteza lui Ciuvică

„V-am mai auzit eu cu toate lucrurile acestea, dar, după părerea mea, nu prea se leagă. Apropo de Macron, păi Macron abia se ține la el în Franța acolo, e cel mai slab cotat președinte din istoria republicană a Franței, câtă forță să mai aibă el?”, a răspuns Mugur Ciuvică, în emisiune.

„Lăsându-l la o parte pe Macron, de ce l-ar pune pe Cioloș? Nu știu, sunt supoziții, speculații. Dacă tot ați făcut supoziția în sensul acesta, eu pot să o fac în sens invers. În primul rând nu era foarte ușor să facă guvern minoritar PNL – UDMR, cu tot cu minoritățile ar mai fi avut nevoie de vreo 15% în Parlament sau măcar un 10% ca să sară de 50%. Ar fi fost greu să ia asta de la PSD fără să-și enerveze votanții. Formula aceasta de acum era foarte naturală pentru cei care au votat fie PNL, fie USR. Deci, asta este formula naturală”, a continuat Ciuvică.

Motive: USR-PLUS era esențial pentru guvernare, Cioloș este adversarul direct al lui Iohannis

„În cazul lui Cîțu, e valabilă varianta exact inversă în care Iohannis și PNL să-i lase un timp și să le spună «Vedeți ce proști sunteți?». Eu îl văd pe Iohannis venind prin toamnă, încolo, spunând «Ia luați-l prim-ministru pe Ciucă al nostru». Asta o văd mult mai posibilă decât varianta cu Cioloș. Ce ar câștiga Iohannis? Și-ar aduce practic un concurent și l-ar pune sus de tot, la Palatul Victoria. Cât de prost ar trebui să fii să-ți aduci pe cel pe care îl vezi ca pe un concurent, adversar, în cea mai puternică funcție din România? Cam de ce?”, a încheiat invitatul lui Chirieac.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel