Filosofi vs. tinichigii. Cine a câștigat bătălia lui Băsescu? Sorin Cucerai: „Toată lumea a pierdut”

captură video Avangarda
captură video Avangarda

Ionuț Vulpescu l-a avut invitat pe Sorin Cucerai în cea mai recentă ediție din podcastul Avangarda.

Discuția a plecat de la concepția fostului președinte Traian Băsescu care a afirmat, în nenumărate rânduri, cum că în România ar fi nevoie de mai multe școli profesionale și de meserii.

I.V.: Noi am avut și un președinte, care a spus la un moment dat, vorbind despre școala românească, domnule, noi avem prea mulți filosofi, ne trebuie mai mulți tinichigii. Cum e conflictul acesta dramatic, cine a câștigat bătălia asta, Sorin Cucerai?

S.C.: Să știi că din păcate nimeni, nici tinichigiii, nici filosofii, toată lumea a pierdut. Pot înțelege în contextul respectiv de ce Președintele Băsescu considera că este nevoie de mai multe abilități practice și meserii practice, și e ok. Nu am înțeles ce a avut cu filosofii, dragii de ei; ei ce vină au că nu avem noi școli profesionale bune?

I.V.: Da, nu era o ceartă cu filosofia, era o pledoarie pentru meserii pe cale de dispariție, probabil. Și atunci, într-adevăr, din conflictul acesta nu a câștigat nimeni. Crezi că s-a schimbat ceva de atunci, conflictul rămâne la fel de puternic ca acum 10-15 ani, când s-a zis, sau avem mai multe discipline practice, mai multe meserii care să trimită studentul în câmpul muncii?

S.C.: Dacă ne uităm la sistemul de educație din România, cred că nu, cred că suntem la același nivel, din păcate. Nici învățământul teoretic, nici cel practic, liceele profesionale, cum erau pe vremuri, sau școlile postliceale, cumva, s-a întâmplat ceva cu ele. Au dispărut, nu mai sunt bune.

I.V.: Ca și ziarele...

S.C.: Exact, sunt tot felul de ONG-uri și businessuri cu bani europeni care organizează cursuri din astea practice, dar nu mai ai învățământ public în domeniile astea. Dacă vrei să te faci, nu știu, întreb, pentru că chiar nu știu, dacă vrei să te faci frizer, la ce școală te duci? Există școală de frizeri?

I.V.: Cosmetica e tot o chestiune de filosofie, o rânduială a cosmosului... Nu? Deci ne întoarcem, e o întrebare corectă pe care o pui. Cosmosul este... de aici vine cosmetica. De la a așeza, de la a face frumos, de la a da estetica universului. Nu știu să răspund ce școală se face, dar probabil că nu... e o formă la distanță, cumva, nu cred că avem răspunsuri la asta. Ești optimist în ceea ce înseamnă o reașezare a învățământului nostru în perspectivă?

S.C.: Nu, depinde ce mă întrebi, nu știu cum să răspund la asta. Aș putea să duc discuția în zona filosofică și cred că învățământul pretutindeni trece printr-o criză.

Interviul complet poate fi urmărit aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel