Ce este cheltuitul compulsiv și care este cauza acestuia. Cum definesc unii români bogăția / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Psihologul banilor, Daniel Bichiș, a fost invitat la podcastul „Fain & Simplu cu Mihai Morar", unde a vorbit despre cheltuitul compulsiv. 

„Ajungem la cheltuire și aici avem cele două contraste. Sunt cei care au bucuria de a cumpăra, nu de a folosi ce au cumpărat, nu bucuria că am muncit și acum îmi pot permite aceste lucruri, ci pur și simplu, bucuria de a pune în coșul de la supermarket sau de a se duce la cabina de probă cu un braț de haine, genți, curele, pantofi care toate trebuie cumpărate. Pe urmă vor fi purtate o dată, de două ori, dacă vor fi. 

Acest cheltuit compulsiv, la nivelul creierului, ne dă o doză imensă de plăcere. Satisfacția că totul este în regulă, că ne putem permite totul, că universul a conspirat și toată abundența din lume este pentru noi, ne este direct accesibilă.

Unii fac asta pe banii lor, alții fac asta pe banii părinților, partenerilor de viață.”, a spus Daniel Bichiș. 

„Că măcar câteva secunde din existența ta pe acest pământ, poți să te comporți ca un milionar.”, a completat Mihai Morar.

„Exact. Această definiție, pe care cred că destul de mulți români încep să o preia, am auzit-o repetată de mulți, că de fapt bogăția înseamnă să îmi pot permite absolut orice cheltuială atunci când o vreau, inclusiv dacă din când în când este ușor extravagantă, descrie aproximativ partea asta, reprezintă baza materială pentru asta. Nu neapărat toți cei care spun asta vor cotiza masiv la profitul mall-urilor.”, a spus Daniel Bichiș. 

„Care e cauza cheltuitului compulsiv?”, a întrebat Mihai Morar.

„Este centrul plăcerii din creier care ne da o recompensă pentru o activitate bine realizată, dar fără să se ia în calcul și costurile.”, a spus Daniel Bichiș.

VEZI ȘI:  Ce relații toxice poți dezvolta cu banii. Atenție! Este o capcană, spune psihologul banilor / video

„Ce relații toxice poți dezvolta cu banii?”, a întrebat Mihai Morar.

„O prima relație toxică este workaholism-ul, deci să muncești prea mult pentru a obține bani și aici, noi românii, împărtășim cu toată zona Balcanilor o tradiție culturală care spune așa: „Banul se câștigă cu sudoarea frunții, altfel nu este cinstit", „Cu cât muncești mai mult, cu atât ai mai mult și dacă ai bani pentru acum”, „Muncește că nu se știe mâine dacă mai ai unde să muncești.”

E pusă baza pentru workaholism și tocmai de aceea românii sunt apreciați de multinaționale pentru că sunt printre cei mai serioși și dedicați angajați.

Este o capcană. Ea duce în mod sistematic la epuizare. Îți consumi resursele prea repede, prea mult. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel