Poate că suntem obişnuiţi să credem, aşa cum am citit în cărţi de specialitate şi am auzit de la cunoscători, că un vechi obicei se poate înlocui cu unul nou în decursul a trei săptămâni. Ei bine, adevărul este altul.
De la spălatul zilnic pe dinți până la cafeaua de dimineață sau ţigara de după masă, cu toții avem zeci de obiceiuri care ne creează rutina de zi cu zi. Unele dintre ele sunt, în mod evident, bune şi benefice pentru sănătatea noastră, cum ar fi consumul de fructe zilnic sau mersul la sală, însă altele ne fac rău, cum ar fi fumatul sau comenzile de pizza la domiciliu prea des. De cele mai multe ori ne dăm seama dacă obiceiurile noastre sunt sănătoase sau nu, motiv pentru care ne străduim să le schimbăm. Multe aplicații software te ajută să-ți formezi un obicei și multe dintre ele funcționează pe principiul că ai nevoie de 21 de zile pentru acest lucru. Ca o curiozitate, acest număr provine dintr-o carte foarte populară din anii ’60, intitulată „Psiho-cibernetică” scrisă de Maxwell Maltz, un chirurg plastician care a observat că pacienții săi aveau nevoie de aproximativ 21 de zile pentru a se obișnui cu noile lor fețe.
Potrivit unui studiu recent, perioada de timp necesară pentru a dobândi un obicei nu este atât de clar delimitată. Cercetătorii de la University College, din Londra, au examinat noile obiceiuri ale 96 de oameni de-a lungul a 12 săptămâni și au descoperit că perioada medie pentru a forma un nou obicei este, de fapt, de 66 de zile. Mai mult, perioadele individuale variau între 18 zile și 254 de zile. Mesajul este că, dacă vrei să dobândești un nou obicei, vei avea nevoie de cel puțin două luni și nu ar trebui să disperi dacă trei săptămâni nu ajung.
Dar ce se întâmplă atunci când încercăm să renunțăm la un obicei nedorit? Se pare că cele două, formarea obiceiurilor și renunțarea la obiceiuri, sunt strâns legate. Renunțarea la un obicei înseamnă, în mod firesc, formarea unui nou obicei. Vechiul tipar de reacție, sau "pattern" cum îl numesc psihologii, încă se află acolo, dar este mai puțin dominant. „Este mult mai ușor să te apuci de o activitate nouă decât să oprești un obicei fără să pui în locul său un comportament care să-l înlocuiască. Acesta este unul dintre motivele pentru care materialele care te ajută să te lași de fumat, cum ar fi guma cu nicotină și inhalatoarele, tind să fie mai eficiente decât plasturii cu nicotină.”, spune neurosavantul Elliot Berkman. În fine, suntem sfătuiţi să avem răbdare. O răbdare care să ţină mai mult de 21 de zile. Cu cât mai lungă este perioada de timp în care ai avut un obicei, cu atât mai greu îți va fi să scapi de el. Mai ales dacă, în timp, obiceiul s- a transformat în...viciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu