Nicușor Dan și George Simion, campanie externă de imagine. Ce au declarat în presa internațională

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Nicușor Dan și George Simion își fac imagine în presa internațională, înaintea turului decisiv al prezidențialelor.

Cei doi candidați calificați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România - George Simion și Nicușor Dan- au oferit interviuri presei internaționale, conturând viziuni profund diferite asupra viitorului României.

Bloomberg scrie că George Simion, președintele AUR, a declarat că își găsește inspirația în președintele Argentinei, Javier Milei, cunoscut pentru măsurile radicale de reducere a aparatului de stat. Într-un interviu acordat duminică, după închiderea urnelor, Simion a vorbit despre planurile sale pentru economie, evocând și modelul administrației Trump din SUA, sursa citată numindu-l “Trump acolyte” pentru că are un discurs care include teme de tip MAGA.

„Obiectivul nostru principal, în momentul în care vom putea forma guvernul, este reducerea birocrației și a hârțogăraiei inutile. Vom avea o administrație reformată, pentru că sunt prea mulți oameni în sectorul public”, a spus Simion din biroul său, în ziua votului. El a adăugat că vrea să urmeze modelul „școlii austriece de economie”, vizând tăieri drastice în aparatul administrativ, inclusiv reducerea la jumătate a numărului de primari.

George Simion spune că susține NATO

 

Totodată, Bloomberg scrie că liderul AUR a subliniat că susține NATO și consideră prezența americană un „scut pentru suveranitatea noastră”, dar în același timp cere stoparea ajutorului militar către Ucraina. Deși l-a catalogat pe Vladimir Putin drept criminal de război, Simion rămâne un politician eurosceptic, cu retorică naționalistă puternică, mai notează sursa citată.

„Puterea SUA este scutul pentru suveranitatea și stabilitatea noastră în Europa de Est”, a afirmat Simion.

Simion, în vârstă de 38 de ani, este cunoscut pentru abilitățile sale de comunicare în social media, mai scrie sursa citată.

"Cu un master în istorie și vorbitor de mai multe limbi străine, liderul AUR nu corespunde profilului clasic al unui agitator politic, deși are un istoric de conflicte cu legea și ieșiri publice controversate. Ca parlamentar, a devenit notoriu pentru altercații verbale și fizice în Legislativ, inclusiv pentru momentul în care a apucat agresiv un ministru chiar în timpul unei ședințe în plen. Recent, a fost investigat pentru instigare la ură, după ce a cerut ca judecătorii „să fie jupuiți în piața publică", mai scrie Bloomberg.

În plus, sursa citată mai scrie că Simion a sugerat o reconfigurare geopolitică a țării, fără a contura însă un program clar. "Pe lângă admirația pentru Trump și Milei, a menționat-o și pe premierul Italiei, Giorgia Meloni, ca aliat ideologic. În schimb, a arătat puțină simpatie față de Viktor Orban, liderul Ungariei, din cauza poziției acestuia privind minoritatea maghiară din Transilvania".

Nicușor Dan, interviu pentru La Stampa

 

De cealaltă parte, Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale care s-a calificat în turul doi, a acordat un interviu pentru La Stampa. Matematician de profesie, actual primar al Bucureștiului, Nicușor Dan este descris în presa italiană drept un om care „cântărește fiecare cuvânt, ca și cum ar ști că o greșeală minusculă într-o formulă poate altera rezultatul final".

„Ne așteaptă o luptă dură, dificilă”, a declarat Nicușor Dan pentru presa italiană, subliniind că dacă va ajunge la Cotroceni, prioritatea sa va fi „lupta împotriva corupției și reorganizarea statului”.

Candidatul independent a explicat pentru presa italiană că "ascensiunea extremiștilor" este consecința directă a percepției tot mai răspândite că politicienii nu mai acționează în interesul cetățenilor, ci urmăresc propriile beneficii. El a susținut că își propune să repare această ruptură și să reconecteze clasa politică la realitățile și nevoile societății. În opinia sa, reacția dură a electoratului la aceste alegeri este un semnal clar de alarmă, pe care partidele nu-l mai pot ignora.

„De mulți ani există un decalaj uriaș între societate și politică. Românii simt că politicienii nu lucrează pentru societate, ci pentru ei înșiși. Dacă recâștigăm încrederea oamenilor, narațiunea de extremă dreaptă nu va mai fi atractivă”, a spus Nicușor Dan.

Problemele pe care se va concentra Nicușor Dan

 

În plus, Nicușor Dan a spus pentru sursa citată că bătălia între el și George Simion (AUR), pe care îl numește "izolaționist", nu e doar una între două persoane, ci între „o orientare pro-occidentală a României și alta ostilă și anti-occidentală”.

Întrebat de La Stampa asupra căror probleme se va concentra dacă va ajunge președintele României, Nicușor Dan a răspuns: „Lupta împotriva corupției și reorganizarea statului. Ce am făcut până acum e garanția onestității și perseverenței cu care voi acționa ca președinte. Principala problemă a țării e corupția răspândită la toate nivelurile și în sectoare cheie precum fiscalitatea, construcțiile și defrișările. Există Direcția Națională Anticorupție (DNA), dar nu e foarte eficientă. Angajările la stat sunt și ele influențate de politică. Voi lucra și la partea de birocrație, care a rămas prizoniera influențelor politice”.

Vorbind despre politica externă, Nicușor Dan a spus că vrea să păstreze parteneriatul strategic al României cu SUA, dar și să se implice mai mult la nivelul UE și să crească cheltuielile de apărare „la 3,5% din PIB până în 2030”. De asemenea, el a spus că România va continua să ajute Ucraina cât va fi nevoie deoarece „e importantă pentru securitatea noastră națională și a Republicii Moldova”.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel