Bilanț pentru epoca Băsescu, în stradă, la Cotroceni

 Băsiștii își legitimează ambiția de a nu recunoaște, în 2009, că s-au înșelat, prin aceea că Traian Băsescu a câștigat toate confruntările politice. E bun, domnule, e tare etc. Corect, omul a obținut și a păstrat ceea ce și-a dorit  mai mult: Puterea. Însă, așa cum nu poți coafa un bec, nu poți acoperi realitatea cu vorbe. România se află la coada tuturor clasamentelor europene și nu a recuperat nimic din decalaje, în cei zece ani de epocă Băsescu.

De ce ? Un studiu recent demonstrează că țării noastre i-au lipsit două elemente cheie ale dezvoltării, din 1862 până în prezent: democrația și elitele.

Citește: Studiu fundamental: De ce a eșuat România. De ce sunt românii săraci

Democrația n-a progresat în mandatele lui Băsescu. Principalul adversar al celui care a câștigat toate războaiele a fost chiar democrația. A atacat Parlamentul, s-a străduit să-l demonizeze și să-l demoleze.  A forțat Constituția, a speculat fiecare chichiță, a manevrat Curtea Constituțională, și-a folosit presa fidelă, plus falanga intelectualilor portocalii (nici ei prea doritori de democrație) pentru a-și impune lidership-ul autoritar. Și-a înfrânt poporul, la referendum, a lăsat în urmă câteva partide devastate și mult spațiu pentru apariția unor mișcări extremiste, în viitorul apropiat.

Economie de țară africană

Economia se zbate să supraviețuiască, de unde să mai producă și dezvoltare? Nu există niciun proiect național pentru agricultură sau turism.  Industria exportă materii prime, ca în secolul XIX,  sau forță de muncă, în lohn. Sănătatea și Educația au fost un lung șir de scandaluri,  președinția eșuând în principala sa misiune: de a obține consens pe teme majore în societate. Modernizarea  instituțională prin regionalizare a fost compromisă de Traian Băsescu, care a vrut s-o speculeze electoral, în perspectiva alegerilor locale din 2012.

Autostrăzi, căi ferate, lucrări majore de infrastructură , în epoca Băsescu nu s-au făcut. Capitala e sluțită de construcții semilegale, cu infrastructura la pământ, acolo unde se vor afla și blocurile din centru, după cutremur.

Reforma elitelor, abia a început prin Justiție

În ceea ce privește a doua cauză de subdezvoltare a națiunii,  elitele ”extractive”, ultimul an ne arată progrese în Justiție. Aceasta a început să funcționeze și pentru elite. Dar, a spune că Băsescu a declanșat schimbările din Justiție ca să facă bine în societate este ca și cum ai spune că Traian a invadat Dacia ca să creeze poporul român. Mai degrabă, cei doi și-au urmărit propriile obiective, de putere și avantaj personal.

Indiferent de motivație, rezultatul contează, iar evoluțiile din ultimul an pot duce la schimbări majore ale modului în care se guvernează în România. Nu este clar cine va veni în locul cohortei defrișate de DNA, Parchet, DIICOT. Și nici cât îl va afecta chiar pe Traian Băsescu cutremurul din Justiție.

Singurul lucru cert îl vom afla la mitingul de adio, organizat la Cotroceni. Va mai juca Traian Băsescu un rol în politica de nivel înalt, sau va conduce un partid de operetă, colț cu PNȚCD-ul lui Pavelescu? Băsiștii care au vrut să își sprijine idolul i-au făcut un mare rău, dacă vor veni doar câteva sute de fani la Palat. Practic, o să observe toată lumea că s-a încheiat epoca lui Băsescu, cel care electriza mulțimile la Țepe, în 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel