EXCLUSIV  Atenție la carne, cartofi sau cafea! Prof. dr. ing. Nastasia Belc, despre detaliul care ne arată când devin periculoase pentru sănătate

cafea
cafea

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a fost invitată la Academia de Sănătate, emisiune moderată de profesorul Irinel Popescu. Specialista a atras atenția asupra pericolului din carnea la grătar, cartofii prăjiți, dar și din cafea.

Trebuie să fim atenți să nu ținem carnea la grătar sau cartofii prăjiți, la gătit, mai mult decât este cazul. De ce? Pentru că ”arsura” este toxică și ne putem îmbolnăvi. Atunci când prăjim un aliment prea mult, apare o substanță numită acrilamidă.

Acrilamida este un compus chimic ce se formează în anumite alimente, în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune moderată de profesorul Irinel Popescu, a spus la ce trebuie să fim atenți.

”Arsura de la carnea la grătar, sau ceva prăjit mai mult decât trebuie și care devine mai închis la culoare, sau cartofii prăjiți până devin mai închiși la culoare, ne vor face să simțim un gust amărui. Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă substanță toxică. Dar acolo găsim și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteine cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc. Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă. Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți. Temperaturile înalte, care duc la un pic de arsură, conduc și la o deteriorare a calității”, a explicat Prof. dr. ing. Nastasia Belc la DC News TV și DC Medical.

Nutriționiștii au atras atenția, de-a lungul timpului, asupra unei substanțe cancerigene: acrilamida. Substanța apare în momentul în care anumite alimente sunt prăjite sau coapte. Cu cât aceste alimente sunt prăjite mai intens, cu atât nivelul acrilamidei este unul mai ridicat. În mod natural, alimentele au doze de acrilamidă în compoziție, dar aceste doze sunt inofensive până în momentul în care sunt prăjite. Substanța nu își declanșează efectele nocive dacă alimentele „riscante” sunt fierte sau înăbușite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel