Alertă academică legată de capacităţile mentale ale oamenilor

alerta
alerta

O rasă de oameni care poate lucra fără să obosească şi care poate să îşi amintească toate conversaţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului pare a fi de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, experţii spun că, în aproximativ 15 ani, ne vom putea bucura de tehnologia avansată astfel încât funcţiile cerebrale ni se vor îmbunătăţi, informează Oamenii de ştiinţă spun că în următorii 15 ani ne vom putea bucura de nişte dispozitive mici capabile să înregistreze întreaga noastră viaţă, cum ar fi o casetă video. Vorbim despre o înregistrare care poate fi folosită în momentele în care nu ne aducem aminte un anumit lucru. În prezent, putem lua medicamente care se recomandau iniţial pentru tratarea pacienţilor cu demenţă sau pentru tratarea copiilor care sufereau de hiperactivitate, care ne ajută să ne îmbunătăţim capacităţile mentale. Experţii avertizează că aceste îmbunătăţiri în ceea ce priveşte capacităţile umane nu vor avea doar costuri economice.

British Academy of Medical Sciences, British Academy, Royal Academy of Engineering şi Royal Society afirmă unanim că tehnologiile de îmbunătăţire a capacităţilor mentale ne vor ajuta în societate, dar există mai multe aspecte negative legate de etică, morală, economie şi legislaţie. Într-un raport comun, specialiştii sugerează o „necesitate imediată” de dezbatere asupra daunelor potenţiale pe care le-ar putea implica avansarea tehnologiei. Aceste tehnologii sunt bine văzute în cazul şoferilor, chirurgilor sau piloţilor de avioane pentru că îi ajută să evite oboseala. În viitor, este posibil ca toţi angajaţii să fie obligaţi să folosească noile tehnologii pentru a da un randament foarte ridicat la serviciu.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, este acceptat faptul că trebuie să muncim până la o vârstă mai înaintată. „Îmbunătăţirea umană” ar putea să îi ajute pe oamenii mai în vârstă să lucreze în acelaşi ritm cu tinerii, lucru care ar reduce posibilităţile de angajare al celor din urmă. "De asemenea, există riscul de a se genera o elită tehnologică care ar trata oamenii normali ca fiind dinozauri", spune profesoara de etică socială, Jackie Leach Scully, de la Universitatea din Newcastle.  

Diverse studii arată că mulţi studenţi iau aşa numitele pastile inteligente pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile mentale şi pentru a obţine performanţe la facultate. Acest lucru ar putea genera întrebări legate de etica obţinerii unor note mai bune, la fel ca în cazul sportivilor care se dopează.

Mulţi tineri îşi cumpără aceste medicamente prin intermediul internetului, lucru care măreşte riscurile asupra sănătăţii pentru că ei nu ştiu exact ce cumpără. În plus, nu se cunosc efectele pe termen lung ale acestor medicamente asupra creierelor tinere.

Medicamentele inteligente ne îmbogăţesc memoria şi capacităţile mentale. O pastilă inteligentă este modafinilul (Provigil) care se eliberează, în mod normal, persoanelor care suferă de insomnie. Un alt astfel de medicament este ritalinul (metilfenidatul sau Methylphenidat) care se eliberează persoanelor care suferă de hiperactivitate sau persoanelor care au deficit de atenţie.

Citiţi şi:

http://www.dcnews.ro/2012/04/fructele-de-padure-mentin-sanatatea-mintala/

http://www.dcnews.ro/2012/02/somnul-de-proasta-calitate-duce-la-pierderea-memoriei/

http://www.dcnews.ro/2011/11/nootropics-drogurile-care-te-fac-mai-inteligent/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel