Ponta: România ia 75% din exploatările Roșia Montană, am renegociat contractul

Presedintele PNL, Crin Antonescu si presedintele PSD, Victor Ponta participa la dezbaterea pe problemele sistemului sanitar din Romania, organizata la Hotel Pullman din Bucuresti
Presedintele PNL, Crin Antonescu si presedintele PSD, Victor Ponta participa la dezbaterea pe problemele sistemului sanitar din Romania, organizata la Hotel Pullman din Bucuresti

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, într-o conferință de presă ținută la sediul USL, că Executivul a renegociat contractul semnat de guvernarea PDL cu Roșia Montana Gold Corporation, iar statului român îi va reveni un procent de 75% din totalul resurselor auro-argintifere, dacă proiectul de lege va trece de Parlament.

Președintele Traian Băsescu declarase, anterior, că  Ponta a ajuns la aceleași cifre la care a ajuns și Emil Boc la negocierea cu RMGC și l-a întrebat câți bani a luat pentru acest proiect.

Proiectul de lege adoptat de Guvern privind exploatările miniere de la Roșia Montana, care urmează să treacă prin filtrul parlamentului, este unul diferit de cel din timpul guvernării precedente, a precizat Ponta.

”Nu am adoptat același proiect care exista până în 2011. Față de ceea ce s-a prevăzut inițial guvernul actual a renegociat cele trei aspecte esențiale: investiții suplimentare în protecția mediului și respectarea standardelor europene și internaționale, redevențele vot fi de 6% și participații statului de 25 %. Dacă s-ar realiza acest proiect, în mod direct și indirect, România ar beneficia de 75 din tot ceea ce ar rezulta din urma exploatării”, a declarat șeful Guvernului.

Traian Băsescu a lansat tema unui referendum pentru exploatarea de la Roșia Montană pe care premierul spune că o va susține. Înaintea plebiscitului însă, proiectul va ajunge în Parlament.

”Subiectul Roşia Montană a fost o problemă de actualitate şi în timpul Guvernului Boc. Eu am fost partizan al proiectului, iar Boc, nu. De asta nici nu s-a făcut. Ştiu discuţiile dintre Boc şi RMGC, participarea companiei româneşti din Baia Mare era de 19% şi a cerut 25%. El a ajuns la cifrele astea, dar a zis: nu pot da drumul acestui proiect, nu cred în el. Nu am forţat nota, nu poţi face ceva împotriva conştiinţei unui om. Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre la care a ajuns Boc, nu a mai adăugat un procent. Vă aduceţi aminte ce ţipa Ponta? Câţi bani a luat Băsescu? Acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat să semnezi Roşia Montană? Acum a venit momentul să îl întreb ce mă întreba şi el pe mine: Ponta, câţi bani ai luat pentru Roşia Montană?”, a spus Traian Băsescu, luni, la Adevărul Live.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Ponta cum răspunde la întrebarea adresată de președinte legată ”câți bani luați pentru Roșia Montană”. ”Absolut nimic. Poate și dânsul să răspundă?”, a fost replica premierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel